AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

sodba in sklep I U 1313/2013 - inšpekcijski postopek - ukrep gradbenega inšpektorja - izvršba - izvršba s prisilitvijo - potrdilo o uporabnem dovoljenju - tožba v upravnem sporu ...

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
20.12.2013
OPRAVILNA ŠTEVILKA
sodba in sklep I U 1313/2013
INTERNA OZNAKA
UL0007926
SENAT, SODNIK
Andrej Kmecl (preds.), Nataša Smrekar (poroč.), Lara Bartenjev
INSTITUT VSRS
inšpekcijski postopek - ukrep gradbenega inšpektorja - izvršba - izvršba s prisilitvijo - potrdilo o uporabnem dovoljenju - tožba v upravnem sporu - začasna odredba - stroški postopka
PODROČJE VSRS
INŠPEKCIJSKO NADZORSTVO - GRADBENIŠTVO - UPRAVNI SPOR - UPRAVNI POSTOPEK
IZREK
I. Tožba zoper 5. točko izreka sklepa Inšpektorata RS za promet, energetiko in prostor,Območne enote Celje-Novo mesto, št. 06122-2852/2011-25 (24412) z dne 9. 5. 2013 se zavrže.

II. V preostalem delu se tožbi ugodi, 2., 3., 4. in 6. točka izreka navedenega sklepa se odpravijo in se zadeva v tem obsegu vrne prvostopenjskemu organu v ponovni postopek.

III..Zahteva za izdajo začasne odredbe se zavrže.

IV. Zahteva tožeče stranke za povrnitev nadaljnjih stroškov postopka se zavrne.
JEDRO
Tožnik je ob izdaji sklepa že razpolagal s potrdilom Upravne enote Črnomelj z dne 17. 8. 2012, ki potrjuje, da ima stavba uporabno dovoljenje. Po presoji sodišča gre za potrdilo, relevantno z vidika opravljanja izvršbe inšpekcijske odločbe z dne 2. 8. 2012 in s tem tudi za izvršitev izrečene kazni v višini, kot je bila zagrožena v sklepu o dovolitvi izvršbe, tudi ob upoštevanju, da tožnik krši svojo obveznost o rušenju podstrešne etaže omenjene stavbe. Ali drugače: za izdajo izpodbijanega sklepa je pomembno, ali so bili zaradi zaradi potrdila še izpolnjeni pogoji za izvršbo oz. njeno nadaljevanje glede odstranitve podstrešne etaže in s tem za izvršitev izrečene denarne kazni v celotnem obsegu. V zadevi namreč ni sporno, da tožnik do izdaje izpodbijanega sklepa ni porušil še nobenega od nelegalno zgrajenih objektov.

Sodišče je s sklepom z dne 26. 9. 2013 tožbo v delu, v katerem je bila izpodbijana odločitev, da se pritožba zavrne – torej odločitev, ki tudi v skladu z ustaljeno upravnosodno prakso Vrhovnega sodišča RS ni upravni akt –, zavrglo kot nedopustno, zato ni izpolnjena niti predpostavka za odločanje o zadržanju izvršitve te odločitve pritožbenega organa. Tudi sicer se odločitev o zavrnitvi pritožbe sploh ne more izvrševati v smislu določb ZUP o izvršbi in zato tudi ne odlagati.

Morebiti plačane sodne takse (v tej zadevi tožnik ni plačal še nobene, saj je predlagal oprostitev, o kateri še ni bilo odločeno) sodišče v primeru tožnikovega uspeha vrne po uradni dolžnosti. V preostalem delu pa pooblaščenka, ki je odvetnica, stroškov ni jasno opredelila.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window