Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-243/95 - Zakon o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 67/93) (ZVis), 2. odst. 21. čl. Statut Univerze v Ljubljani, 46. in 48. čl. Volitev rek...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo št. U-I-34/94 z dne 22. 1. 1998. K obravnavani zadevi sta bile s sklepom Ustavnega sodišča z dne 5. 2. 1998 pridruženi zadevi št. U-I-196/95 in št. U-I-281/95 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-243/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18884
GESLA
Načelo enakosti pred zakonom. Svoboda znanosti in umetnosti. Razveljavitev zakona z odložnim rokom. Statut univerze kot splošni akt za izvrševanje javnih pooblastil. Avtonomnost univerze in drugih visokih šol. Nepristojnost Ustavnega sodišča za oceno posamičnih aktov in dejanj v volilnih postopkih. Volilni postopki, sodno varstvo, upravni postopek. Upravljanje univerze, univerzitetni senat, zastopanost.
NAPADENI AKT
Zakon o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 67/93) (ZVis), 2. odst. 21. čl. Statut Univerze v Ljubljani, 46. in 48. čl. Volitev rektorja Univerze v Ljubljani, z dne 25. 9. 1995
OBJAVA
Uradni list RS, št. 35/98
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Franc Jerman in drugi, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
V drugem odstavku 21. člena Zakona o visokem šolstvu se razveljavijo besede: "sestavljajo redni profesorji, ki jih". V Statutu Univerze v Ljubljani se razveljavijo: - prvi stavek drugega odstavka 46. člena, - drugi odstavek 48. člena, in - 49. člen Razveljavitev začne učinkovati v roku 9 mesecev po objavi te odločbe v Uradnem listu. Tretji odstavek 46. člena Statuta Univerze v Ljubljani ni v neskladju z Ustavo in zakonom. Pobuda za oceno ustavnosti in zakonitosti volitev rektorja Univerze v Ljubljani, izvedenih dne 25.9.1995, se zavrže.
EVIDENČNI STAVEK
Zakonski kriterij za sestavo univerzitetnega senata je enakopravna zastopanost znanstvenih in umetniških disciplin ter strokovnih področij. Kako bo Univerza zagotovila enakopravno zastopanost znanstvenih disciplin in strokovnih področij v senatu, je stvar njene avtonomne statutarne odločitve. V neskladju z 58. členom Ustave pa je del drugega odstavka 21. člena ZVis, ki omejuje univerzo s tem, da znanstvene in umetniške discipline ter strokovna področja v senatu univerze lahko zastopajo le redni profesorji, ne pa tudi drugi visokošolski učitelji. Visokošolski učitelji - ne samo redni profesorji - so nosilci izobraževalnega, umetniškega in raziskovalnega dela na univerzi. V skladu s 14. členom Ustave mora biti zato vsem nosilcem izobraževalnega, umetniškega in znanstvenoraziskovalnega dela zagotovljena enaka (enakopravna) možnost sodelovanja v najvišjem strokovnem organu univerze, ne samo rednim profesorjem. Ni v skladu z drugim odstavkom 21. člena ZVis določba drugega odstavka 48. člena Statuta Univerze v Ljubljani, po kateri imenujejo v senat univerze po enega člana tudi tisti oddelki članic univerze, ki so do uveljavitve Zakona o zavodih imeli pooblastila v pravnem prometu - torej status VTOZD. Posamični akti in dejanja v volilnih postopkih niso predmet abstraktne ustavnosodne presoje.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window