AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba in sklep II Ips 7/95 - prodajna pogodba - ugovor neizpolnjene pogodbe - pravilo sočasne izpolnitve - razveza pogodbe zaradi neizpolnitve - če pravočasna izpolnitev ni bis...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
28.6.1995
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba in sklep II Ips 7/95
INTERNA OZNAKA
VS01805
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
prodajna pogodba - ugovor neizpolnjene pogodbe - pravilo sočasne izpolnitve - razveza pogodbe zaradi neizpolnitve - če pravočasna izpolnitev ni bistvena sestavina pogodbe - učinki razdrte pogodbe - pridobitev lastninske pravice - vpis v javno knjigo - overitev sporazuma o delitvi skupnega premoženja
PODROČJE VSRS
OBLIGACIJSKO PRAVO - STVARNO PRAVO
IZREK
Revizija tožeče stranke se zavrne kot neutemeljena. Reviziji tožene stranke se ugodi in se razveljavi sodba sodišča druge stopnje v delu, v katerem je bila zavrnjena pritožba tožene stranke, sodba sodišča prve stopnje pa v 3., 4. in 6.točki izreka, ter se zadeva vrne v tem obsegu v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču.

Revizijski stroški tožene stranke so nadaljnji stroški postopka.
JEDRO
Bistvo prodajne pogodbe je pridobitev lastninske pravice na kupljeni stvari, za pridobitev lastninske pravice na nepremičnini na podlagi pravnega posla pa je potreben vpis v zemljiško knjigo, prodajna pogodba pa ne vsebuje zemljiškoknjižnega dovolila. Odločitev o tem po vsebini izključevalnem ugovoru tožene stranke je pomembna za presojo o utemeljenosti razdrtja sporne prodajne pogodbe. Kajti, na pravice iz 126. čl. ZOR se lahko sklicuje le tista stranka dvostranske pogodbe, ki je izpolnila svojo obveznost.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window