Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sodba VII Kp 85640/2010 - začasni ukrepi v času epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) - ukrepi v sodnih zadevah - tek rokov - nujne zadeve - postopek nove razsoje po razveljavitvi...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
16.9.2020
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sodba VII Kp 85640/2010
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00038017
SENAT, SODNIK
Barbara Črešnar Debeljak (preds.), Stanka Živič (poroč.), mag. Andreja Sedej Grčar
INSTITUT VSRS
začasni ukrepi v času epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) - ukrepi v sodnih zadevah - tek rokov - nujne zadeve - postopek nove razsoje po razveljavitvi pravnomočne sodbe - tek in pretrganje zastaranja kazenskega pregona - zastaranje kazenskega pregona - zavrnilna sodba
PODROČJE VSRS
KAZENSKO MATERIALNO PRAVO - KAZENSKO PROCESNO PRAVO - SODSTVO
IZREK
I. Pritožbama se ugodi in se izpodbijana sodba spremeni tako, da se zoper obdolženega A. A., iz razloga po 4. točki 357. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP) zavrne obtožba, da je naklepoma pomagal storilcema, da sta kot uradni osebi, zato, da bi drugemu pridobila nepremoženjsko korist, izrabila svoj uradni položaj, s tem, da je 1. 3. 8. 2010 v ... na A. d. d., PE ..., poslovalnica ..., za meritve pripeljal vozilo znamke Ford Mondeo, reg. št. ..., da sta B. B. kot kontrolor tehničnih pregledov motornih vozil in C. C. kot kontrolor tehničnih pregledov motornih vozil v evidenci registriranih vozil potrdila, da je bil opravljen tehnični pregled osebnega avtomobila znamke Škoda Octavia reg. št. ... in da so evidentirani podatki meritev tega vozila, iz katerih izhaja, da je tehnično brezhibno, zato, da je lahko D. D. vozilo registriral, čeprav to ni bilo res, saj so bili v evidenco vneseni podatki meritev zavornih učinkov in teže vozila, ki ga je pripeljal A. A. in 2. 18. 10. 2010 v ... na A. d. d., PE ..., Poslovalnica ..., za meritve pripeljal vozilo znamke MAZDA PREMACY, reg. št. ..., da sta B. B. kot kontrolor tehničnih pregledov motornih vozil in C. C. kot kontrolor tehničnih pregledov motornih vozil v evidenci registriranih vozil potrdila, da je bil opravljen tehnični pregled osebnega avtomobila znamke Renault Laguna reg. št. ... in da so evidentirani podatki meritev tega vozila, iz katerih izhaja, da je tehnično brezhibno, zato, da je lahko E. E. vozilo registrirala, čeprav to ni bilo res, saj so bili v evidenco vnešeni podatki meritev vozila, ki ga je pripeljal A. A., pri čemer za obe kaznivi dejanji velja, da sta kontrolor tehničnih pregledov motornih vozil in referent registracij motornih vozil strokovna delavca A., ki sta v skladu s 193. členom Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP-1) in 205. členom ZVCP-1 pooblaščenca za opravljanje tehničnih pregledov in registracijo motornih vozil, tehnično brezhibnost vozila se ugotovi po opravljenem tehničnem pregledu, ki je na podlagi 204. člena ZVCP-1 uradno dejanje in se izvaja v skladu z 2., 4., 5. in 12., 15., 18. in 45. do 74. členom Pravilnika o tehničnih pregledih motornih in priklopnih vozil, dokazilo o tehnični brezhibnosti je po 194. členu ZVCP-1 pogoj za registracijo vozila, registracija vozila pa je po 190. členu ZVCP, pogoj za udeležbo v prometu, pri čemer po 11. členu Pravilnika o registraciji motornih in priklopnih vozil, izpolnjevanje pogojev za registracijo ugotovi referent; s čimer naj bi storil dve kaznivi dejanji pomoči h kaznivemu dejanju zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po prvem odstavku 257. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) v zvezi z 38. členom KZ-1. II. Po prvem odstavku 96. člena ZKP bremenijo stroški kazenskega postopka iz 1. do 5. točke drugega odstavka 92. člena ZKP ter potrebni izdatki obdolženca in potrebni izdatki in nagrada njegovega zagovornika, proračun.
JEDRO
Kot posledica epidemije je bil sprejet ZZUSUDJZ, ki je začel veljati 29. 3. 2020. Ta je v prvem odstavku 3. člena (Ukrepi v sodnih zadevah) določal, da roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom, ne tečejo; v drugem odstavku 3. člena pa, da roki v sodnih zadevah ne tečejo, razen v sodnih zadevah, ki se obravnavajo kot nujne. Določbe navedenega zakona so veljale do 31. 5. 2020, upoštevaje sklep Vlade Republike Slovenije o ugotovitvi prenehanja razlogov za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS - COV-1 (COVID-1), ki je začel veljati 1. 6. 2020. Ker glede na določbo 83. člena ZS obravnavana zadeva ne spada med nujne, od 29. 3. 2020, v tej zadevi tudi materialni rok iz drugega odstavka 91. člena KZ-1 v času trajanja začasnih ukrepov na podlagi ZZUSUDJZ, ni tekel in se tudi ni mogel izteči, pač pa se je ta iztekel 1. 6. 2020.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window