Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Revija Slovenska arbitražna praksa

Arbitraža in konkurenčno pravo EU

O AVTORJU
Jakob Šešok, mag. prav., je odvetniški pripravnik v Odvetniški pisarni Ulčar & partnerji d.o.o. Po uspešno zaključenem (cum laude) drugostopenjskem magistrskem študiju na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani se je v letu 2016 pridružil Odvetniški pisarni Ulčar & partnerji d.o.o., kjer se ukvarja s konkurenčnim pravom in reševanjem gospodarskih sporov. V letu 2015 je osvojil prvo mesto na 4. državnem tekmovanju iz gospodarskega prava – Prav(n)a rešitev. Je avtor več člankov s področja konkurenčnega in arbitražnega prava.
AVTOR
Jakob Šešok
SOAVTOR
TIP DOKUMENTA
Članki revije Slovenska arbitražna praksa
IZDAJATELJ
Gospodarska zbornica Slovenije; Stalna arbitraža pri Gospodarski zbornici Slovenije
NASLOV SEKCIJE
V središču
PUBLIKACIJA
Slovenska arbitražna praksa
ŠTEVILKA PUBLIKACIJE - ZAPOREDNO
15
NASLOVNA TEMA
Prispevek k razvoju arbitraže v Sloveniji
LETO
2017
POVZETEK
Spori iz konkurenčnega prava prvotno niso veljali za arbitrabilne. Po sprejemu sodb v zadevah Mitsubishi (Vrhovno sodišče ZDA) oziroma Eco Swiss (Sodišče EU) je splošno sprejeto, da so tudi konkurenčno pravne zadeve lahko podvržene arbitražnemu reševanju sporov. Razmerje med arbitražo in konkurenčnim pravom EU odpira štiri pomembna pravna vprašanja, ki so obravnavana v pričujočem prispevku: (i) dolžnost arbitrov, da ex officio uporabijo norme konkurenčnega prava, (ii) avtonomija strank in uporaba kogentnih konkurenčno pravnih norm, (iii) standard presoje, ki ga nacionalna sodišča vršijo pri odločanju o arbitražnih odločbah, ki se nanašajo na konkurenčno pravo, ter (iv) sodelovanje Evropske komisije in arbitraže na področju konkurenčnega prava. Obravnava izpostavljenih vprašanj kaže, da je arbitraža postala učinkovit način za reševanje konkurenčno pravnih sporov. Razvoj arbitražnega prava je prešel v fazo, ko to priznava tudi Evropska komisija. Slednje ne sme biti niti presenečenje niti naključje. Tako EU kot arbitraža v osnovi služita enakemu cilju – spodbujanju svobodne gospodarske pobude in mednarodne trgovine.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window