AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-116/95 - Sklep o spremembi Metodologije za izračun čiste vrednosti sredstev investicijskega sklada in vrednosti enote premoženja vzajemnega skl...

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča z dne 12.10.1995 pridružena zadeva št. U-I-143/95 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-116/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18181
GESLA
Začasna odredba, prenehanje njene veljavnosti s posebnim sklepom. Lastniški certifikati. Investicijski sklad, sredstva, izračun vrednosti sredstev. Načelo pravne države. Načelo delitve oblasti. Načelo enakosti pred zakonom. Svoboda gospodarske pobude. Načelo legalitete, državna uprava. Načelo usklajenosti pravnih aktov. Retroaktivnost zakona. Urejanje zakonske materije s podzakonskim aktom na podlagi zakonskega pooblastila. Investicijske družbe. Družbe za upravljanje.
NAPADENI AKT
Sklep o spremembi Metodologije za izračun čiste vrednosti sredstev investicijskega sklada in vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada (Uradni list RS, št. 23/95), 1. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 10/97 Ur. list RS, št. 15/97
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Družba za upravljanje investicijskih skladov Aktiva in drugi
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Določba 1. člena Sklepa o spremembi Metodologije za izračun čiste vrednosti sredstev investicijskega sklada in vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada ni v neskladju z Ustavo in zakonom.
EVIDENČNI STAVEK
1. Lastniški certifikati nimajo lastnosti, ki jih za vrednostne papirje določata Zakon o vrednostnih papirjih in Zakon o obligacijskih razmerjih, po kriterijih iz 83. in 100. točke Okvirnih navodil k Mednarodnim računovodskim standardom pa zbranih in neizkoriščenih lastniških certifikatov tudi ni mogoče šteti za postavke, ki se upoštevajo pri ugotavljanju čiste vrednosti sredstev pooblaščenih investicijskih skladov. V skladu z 88. točko Okvirnih navodil k MRS se lastniški cerifikati, ki so jih od državljanov RS v imenu in za račun pooblaščenih investicijskih družb zbrale pooblaščene družbe za upravljanje, v bilanci stanja prikazujejo ločeno od že vloženih certifikatov. 2. S 5-odstotno ustanovitveno provizijo je zakonodajalec zajel stroške za ustanovitev pooblaščenih investicijskih družb, stroške analiz podjetij, ki se lastninsko preoblikujejo ter stroške za zbir in vložitev lastinških certifikatov v delnice, druge vrednostne papirje in nepremičnine, ki jih ponuja Sklad RS za razvoj pooblaščenim investicijskim skladom v odkup, 3- odstotno upravljalska provizija pa je namenjena aktivnemu upravljanju s kapitalskimi naložbami. 3. Opredelitev kategorije čistih sredstev pooblaščenih investicijskih družb ne pomeni uzakonitve novih pravic in obveznosti, ki jih je v skladu z ustavnimi načeli o delitvi oblasti (3. člen Ustave) in načeli pravne države (2. člen) izključno pristojen urejati Državni zbor. S pooblastilom, ki ga je v 82. členu Zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje zakonodajalec dal Agenciji za trg vrednostnih papirjev, ni kršil Ustave. Kategorijo čiste vrednosti sredstev pooblaščenih investicisjkih družb je v 1. členu Sklepa o spremembah in dopolnitvah metodologije za izračun čiste vrednosti sredstev investicijskega sklada in vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada, Agencija za trg vrednostnih papirjev uredila v skladu z računovodskimi standardi in v skladu z zakonskim pooblastilom. 4. Člen 1 Sklepa o spremembi Metodologije za izračun čiste vrednosti sredstev investicijskega sklada in vrednosti enote premoženja vzajemnega sklada (Uradni list RS, št. 23/95) vpliva na premoženske pravice pooblaščenih družb za upravljanje na ustavno dopusten način in ni v nasprotju z 2. členom Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window