AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-102/96 - Zakon o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, št. 55/92, 7/93, 31/93 in 1/96) (ZLPP), 9. do 13., 1. odst. 15., 4. odst....

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča z dne 23. 5. 1996 pridružena zadeva št. U-I-102/96 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-102/96
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19734
GESLA
Lastnina, lastninsko preoblikovanje. Lastnina, privatizacija pravnih oseb v lasti Sklada RS za razvoj. Denacionalizacija, zavarovanje pravic denacionalizacijskih upravičencev. Načelo pravne varnosti. Pridobljene pravice, poseg vanje. Ustavno sodišče, ustavitev postopka zaradi umika pobude. Ustavno sodišče, nepopolna vloga in njena nedopolnitev v določenem roku. Ustavno sodišče, dopolnitev obrazložitve sprejete odločitve. Ustavno sodišče, nepristojnost za presojo uporabe prava.
NAPADENI AKT
Zakon o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, št. 55/92, 7/93, 31/93 in 1/96) (ZLPP), 9. do 13., 1. odst. 15., 4. odst. 50. čl. Zakon o privatizaciji pravnih oseb v lasti Sklada Republike Slovenije za razvoj in obveznostih Agencije Republike Slovenije za prestrukturiranje in privatizacijo (Uradni list RS, št. 71/94 in 57/99) (ZPPOLS) Zakon o zaključku lastninjenja in privatizaciji pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe (Uradni list RS, št. 30/98, 72/98 - odl. US in 12/99) (ZZLPPO)
OBJAVA
OdlUS VIII, 250
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Rimskokatoliško škofijstvo v Ljubljani
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
ustavitev
IZREK
Postopek za preizkus pobud za začetek postopka za oceno ustavnosti 9. do 13. člena, prvega odstavka 15. člena in četrtega odstavka 50. člena Zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij ter Zakona o privatizaciji pravnih oseb v lasti Sklada Republike Slovenije za razvoj in obveznostih Agencije Republike Slovenije za prestrukturiranje in privatizacijo se ustavi. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti Zakona o zaključku lastninjenja in privatizaciji pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Ustavno sodišče ustavi postopek za preizkus pobude za oceno ustavnosti izpodbijanega predpisa, če pobudnik pobudo umakne. Ustavo sodišče ustavi postopek za preizkus pobude za oceno ustavnosti izpodbijanega predpisa, če pobudnik v določenem roku ne odgovori na poziv Ustavnega sodišča za posredovanje odgovora, potrebnega za nadaljevanje postopka. Že iz razlage določbe 49. člena Zakona o zaključku lastninjenja in privatizaciji pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe izhaja, da postopek lastninjenja v primeru, če so te pravice zavarovane z vložitvijo predloga za izdajo začasne odredbe v roku iz 11. člena ZLPP, ne more posegati v pravice denacionalizacijskih upravičencev.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window