Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

UPRS sodba I U 1257/2012 - davek od dohodkov pravnih oseb - davčna osnova - prihodki - potrošniško kreditiranje - članarine

ODDELEK
Javne finance
DATUM ODLOČBE
20.12.2012
OPRAVILNA ŠTEVILKA
UPRS sodba I U 1257/2012
INTERNA OZNAKA
UL0011453
SENAT, SODNIK
Zdenka Štucin (preds.), Marjanca Faganel (poroč.), Bogdana Bradač
INSTITUT VSRS
davek od dohodkov pravnih oseb - davčna osnova - prihodki - potrošniško kreditiranje - članarine
PODROČJE VSRS
DAVKI
IZREK
I. Tožbi se ugodi. Odločba Davčnega urada Ljubljana št. DT 0610-199/2010-25-0803-05 z dne 30. 11. 2010 se odpravi in zadeva vrne istemu organu v ponovni postopek. II. Tožena stranka je dolžna tožeči stranki v roku 15 povrniti stroške postopka v višini 540 EUR, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od poteka paricijskega roka do plačila.
JEDRO
V zadevi so sporni prihodki tožnice iz članarin in njihovo računovodsko evidentiranje kot obveznosti do družbe D. Ltd. Kolikšna je bila skupna višina obračunanih članarin, iz računovodskih evidenc tožnice ni bilo mogoče razbrati. Tožnica pa je že v pripombah na zapisnik ugovarjala vsebini izjave, po kateri naj bi vsak kreditojemalec ob sklenitvi pogodbe o potrošniškem kreditu podpisal še pristopno izjavo za klub A. Glede na takšno vsebino pripomb ne drži trditev v izpodbijani odločbi, da je (bilo) v postopku nesporno ugotovljeno, da je bil vsak kreditojemalec dolžan plačati članarino. Sodišče sicer ne dvomi, da je imela tožnica možnost oziroma celo dolžnost, da že med pregledom na podlagi izdanega sklepa predloži podatke o članarinah. Vendar je zgolj dejstvo, da tega ni storila, še ne prekludira v pogledu vsebine pripomb na zapisnik, tako kot tudi ne odvezuje davčnega organa, da pripombe preuči in nanje odgovori po vsebini, česar ni storil. Nepravilnosti ni popravil niti drugostopenjski organ, ki tožnice ni pozval predložitvi ustreznih dokazil, temveč je vsebinsko enake pritožbene ugovore, ki jih je tožnica tokrat podkrepila z izjavami kreditojemalcev, zavrnil kot ne dovolj izkazane. Zato sodišče listin, ki jih je tožnica v tej zvezi prvič priložila tožbi, ne šteje za nedopustno tožbeno novoto, temveč za listine, ki potrjujejo tožbene in pred tem že pritožbene navedbe oziroma pripombe o tem, da pristopnih izjav niso dali oziroma da članarine niso plačevali prav vsi kreditojemalci in da zato izračun sredstev iz naslova članarin ni pravilen. To pomeni, da višina prihodkov in s tem dejansko stanje v zadevi ni bilo popolnoma oziroma v celoti ugotovljeno, kar je razlog za to, da se odločba odpravi in zadeva vrne organu prve stopnje.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window