AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDS Sodba Pdp 1919/97 - disciplinski postopek - absolutna bistvena kršitev - opustitev vročitve zahteve za uvedbo disciplinskega postopka - kvalifikatorne okoliščine

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
26.8.1999
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDS Sodba Pdp 1919/97
INTERNA OZNAKA (*)
VDS00472
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
disciplinski postopek - absolutna bistvena kršitev - opustitev vročitve zahteve za uvedbo disciplinskega postopka - kvalifikatorne okoliščine
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO
IZREK
Pritožbi se ugodi in se izpodbijana sodba in sklep v izreku o stroških spremeni tako, da se glasi: "Razveljavi se sklep disciplinskega senata z dne 17.8.1992 in sklep senata komisije za varstvo pravic z dne 4.9.1992 o prenehanju delovnega razmerja.

Ugotovi se, da tožniku pri toženi stranki ni zakonito prenehalo delovno razmerje na podlagi dokončnega sklepa disciplinske komisije, temveč še traja, zato ga je drugotožena stranka dolžna pozvati nazaj na delo ter mu priznati vse pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, vse v 8 dneh pod izvršbo.

Tožena stranka je dolžna tožniku povrniti stroške postopka v višini 66.555,00 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi od 16.11.1997 dalje do plačila, vse v 8 dneh pod izvršbo." Sklep sodišča prve stopnje o zavrženju tožbe na razveljavitev sklepa o odstranitvi z dela z dne 17.7.1992 pa se razveljavi in se zadeva v tem obsegu vrne sodišču prve stopnje v nov postopek.

 
JEDRO
Kršena je pravica do obrambe ter določba 1. odstavka 62. člena ZTPDR, če je delavcu vročen le sklep o uvedbi disciplinskega postopka, ne pa zahteva za uvedbo disciplinskega postopka, zaslišanje tožnika (v predhodnem postopku) pa je bilo opravljeno istega dne, ko je bil delavcu vročen sklep o uvedbi disciplinskega postopka.

Sodišče v postopku sodnega varstva ne sme samo ugotavljati obstoja kvalifikatornih okoliščin, ampak jih v okviru dokaznega postopka samo preizkusi. Kvalifikatorne okoliščine iz 89. člena ZDR morajo biti ugotovljene v okviru disciplinskega postopka pri delodajalcu, sicer izrek disciplinskega ukrepa prenehanja delovnega razmerja ni zakonit.

 

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window