Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba I Cpg 569/2002 - napotitev na pravdo - terjatev - nadaljevanje prekinjenega postopka

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
24.6.2003
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba I Cpg 569/2002
INTERNA OZNAKA (*)
VSL49473
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
napotitev na pravdo - terjatev - nadaljevanje prekinjenega postopka
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - STEČAJNO PRAVO
IZREK
1.Pritožbi se delno ugodi in se sodba sodišča prve stopnje v 2. točki izreka spremeni tako, da se ugotovi, da ne obstaja terjatev tožeče stranke do tožene stranke v višini 1.087.949,30 SIT z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 19.11.1998 dalje.

2.V preostalem delu, ko je ugotovljeno, da obstaja terjatev tožeče stranke do tožene stranke v višini 3.076.075,40 SIT z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 19.11.1998 do plačila, se pritožba zavrne in se sodba sodišča prve stopnje v 2. točki izreka potrdi.

3.4. točka izreka sodbe sodišča prve stopnje se spremeni tako, da je tožena stranka dolžna povrniti tožeči stranki njene pravdne stroške v višini 104.820,20 SIT, v roku 8 dni.

4.Tožeča stranka je dolžna povrniti toženi stranki njene pritožbene stroške v višini 95.200,00 SIT z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 24.06.2003 do plačila, v roku 8 dni.

 
JEDRO
V situaciji, ko je bil postopek po že vloženi tožbi po samem zakonu prekinjen zaradi pravnih posledic začetka stečaja zoper toženo stranko, tožeči stranki ni mogoče očitati pomanjkanja ugotovitvenega interesa, če v roku iz napotitvenega sklepa ni nadaljevala prekinjenega postopka. Njen ugotovitveni interes je namreč vsebovan v samem napotitvenem sklepu, pri čemer je tožeča stranka za terjatev, za ugotovitev katere je bila napotena na pravdo, pred prekinitvijo postopka že vložila tožbo. Sicer pa prekinjenega postopka tudi ne nadaljuje upnik, ampak se nadaljuje, ko ga prevzame stečajni upravitelj oziroma ko ga sodnik povabi, naj to stori.

V situaciji, ko tožeča stranka svoje terjatve v tuji valuti ni spremenila v terjatev v domači valuti pred začetkom stečajnega postopka, tega ni mogla storiti po začetku stečajnega postopka (v prijavi terjatve), saj je bila terjatev v tuji valuti konvertirana v terjatev v domači valuti po samem zakonu na dan začetka stečajnega postopka.

 

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window