AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

Up-8/98 - Ustavna pritožba zoper sklep Vrhovnega sodišča št. II Ips 126/97 z dne 4.12.1997 v zvezi s sklepom Višjega sodišča v Kopru št. Cp 743/96 ...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-8/98
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US18936
GESLA
Enakost pred zakonom. Enako varstvo pravic. Pravica do pravnega sredstva. Razlastitev, določitev odškodnine za razlaščena zemljišča. Nepristojnost Ustavnega sodišča za oceno pravilnosti izpodbijane odločitve in njene zakonitosti v smislu instančne presoje.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba zoper sklep Vrhovnega sodišča št. II Ips 126/97 z dne 4.12.1997 v zvezi s sklepom Višjega sodišča v Kopru št. Cp 743/96 z dne 11.12.1996 in s sklepom Okrajnega sodišča v Kopru št. N 48/85 z dne 3.9.1996
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
nesprejem ustavne pritožbe
IZREK
Ustavna pritožba zoper sklep Vrhovnega sodišča v zvezi s sklepom Višjega sodišča v Kopru in s sklepom Okrajnega sodišča v Kopru se ne sprejme v obravnavo.
EVIDENČNI STAVEK
Sodišče je odgovorilo na vse pritožnikove trditve, povezane z vprašanjem pravilne uporabe tako ZRPPN kot ZSZ. Zato trditev o neargumentiranosti odločb rednih sodišč, zaradi česar naj bi mu bila kršena pravica do pravnega sredstva (25. člena Ustave), ni utemeljena. Zatrjevane nepravilnosti pa same po sebi, tudi če bi jih Vrhovno sodišče res zagrešilo, ne pomenijo kršitve 14. in 22. člena Ustave. Enakost bi bila prekršena, če bi Vrhovno sodišče v izpodbijani odločbi razsodilo napak in drugače, kot sicer odloča v podobnih ali enakih zadevah. Kateri naj bi bili "drugi primeri" in kako naj bi glede na te druge primere sodišče odločalo pristransko, pa pritožnik ne navaja.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window