Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba in sklep I Cpg 1313/99 - ničnost in izpodbojnost sklepov skupščine delniške družbe

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
19.10.1999
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba in sklep I Cpg 1313/99
INTERNA OZNAKA (*)
VSL01036
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
ničnost in izpodbojnost sklepov skupščine delniške družbe
PODROČJE VSRS
KORPORACIJSKO PRAVO
IZREK
1. Pritožbi tožeče stranke se delno ugodi, sodba sodišča prve stopnje se delno spremeni tako, da se tožbenemu zahtevku na ugotovitev ničnosti sklepov skupščine delniške družbe L., z dne 19.12.1996, zapisanih v notarskem zapisniku notarja A.B. iz Ljubljane z dne 19.12.1996 v točkah pet, šest, osem in enajst dnevnega reda ugodi. 2. V ostalem delu (glede ugotovitve ničnosti sklepov, zapisanih v točkah ena, sedem, devet in deset dnevnega reda notarskega zapisnika notarja A.B. iz Ljubljane ter glede zavrnitve tožbenega zahtevka na razveljavitev sklepa, zapisanega v deseti točki dnevnega reda istega notarskega zapisnika, kakor tudi glede zavrženja tožbenega zahtevka na razveljavitev četrtega, šestega, dvanajstega, petnajstega, triindvajsetega, osemindvajsetega, enaintridesetega, dvaintridesetega in šestintridesetega člena poslovnika skupščine) se pritožba tožene stranke zavrne kot neutemeljena in se v tem delu potrdi odločba sodišča prve stopnje. 3. Stranki spora nosita vsaka svoje stroške prvostopnega postopka. 4. Tožena stranka mora tožeči stranki povrniti polovico pritožbenih stroškov, odmerjenih v višini 46.150,00 SIT, v osmih dneh pod izvršbo.
JEDRO
V objavi dnevnega reda skupščine delniške družbe morajo biti predlogi za sprejem sklepov objavljeni v taki vsebini v kakršni bodo predmet glasovanja. Le na tako objavljen dnevni red skupščine se delničarji lahko pripravijo oziroma odzovejo. Izvolitev organov skupščine je operativnega pomena in ni v zvezi s korporacijskimi upravičenji delničarjev, zato opustitev imen članov skupščinskega organa in notarja v objavi dnevnega reda sama po sebi nima za posledico ničnost sklepa skupščine. Ni utemeljen tožbeni zahtevek na ničnost sklepa skupščine, ki je zaradi vpisa v sodni register pred odločanjem o tožbenem zahtevku, konvalidiral. Za poslovnik o delu skupščine se smiselno uporablja določba ZGD, ki se uporablja glede sprememb statuta. Tožeča stranka mora navesti konkretna dejstva, ki pomenijo izpolnitev pravnih standardov po določbi 1. odst. 364. čl. ZGD. Na splošno ni verjetno, da bi pravna poslovnika o delu skupščine, kot akt za operativno delo telesa, lahko vsebovala določbe, ki bi bile dejanski stan v tem členu predvidevali pravil standardov, kot elementov izpodbojnosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window