Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba I Ips 35/2005 - zahteva za varstvo zakonitosti - zavrnitev dokaznega predloga - zmotna ali nepopolna ugotovitev dejanskega stanja - zaslišanje priče - načelo prost...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE
31.3.2006
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba I Ips 35/2005
INTERNA OZNAKA
VS23166
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
zahteva za varstvo zakonitosti - zavrnitev dokaznega predloga - zmotna ali nepopolna ugotovitev dejanskega stanja - zaslišanje priče - načelo proste presoje dokazov - odločbe sodišča druge stopnje o pritožbi - pravica do obrambe - bistvena kršitev določb kazenskega postopka - kazniva dejanja zoper človekove pravice in svoboščine - grdo ravnanje - razlogi za zahtevo za varstvo zakonitosti - obseg presoje navedb pritožbe
PODROČJE VSRS
KAZENSKO PROCESNO PRAVO
IZREK
Zahteva zagovornikov obsojene Z.B. za varstvo zakonitosti se zavrne.

Obsojenka je dolžna plačati kot strošek postopka, nastal s tem izrednim pravnim sredstvom, na 150.000 (stopetdesettisoč) SIT odmerjeno povprečnino.
JEDRO
Vrhovno sodišče je že večkrat v svojih odločbah presodilo (sodbe opr. št. I Ips 294/2001, I Ips 300/2001), da v skladu z načelom proste presoje dokazov (1. odstavek 18. člena ZKP) sodišče samo odloča, katere dokaze bo izvedlo, mora pa (razen v primeru, ko je očitno, da dokaz ne more biti uspešen) ugoditi dokaznemu predlogu in izvesti dokaz, če je le-ta materialnopravno ali procesnopravno relevanten in če je njegov obstoj ter pravno relevantnost obramba utemeljila s potrebno stopnjo verjetnosti.

Sodišče je dokazni predlog za zaslišanje priče C.P. zavrnilo, razlogom za zavrnitev tega dokaznega predloga pa je pritrdilo tudi sodišče druge stopnje, ko je presodilo, da je sodišče prve stopnje na podlagi ocene izvedenih dokazov imelo dovolj podlage za zaključek, da je obsojenka z oškodovancem na v izreku sodbe opisan način grdo ravnala in mu prizadejala udarnino glave in vratu ter da zato tudi morebitna izpoved priče C.P. o tem, kaj naj bi ji sam oškodovanec povedal glede poškodbe (pogovor s pričo je oškodovanec sicer zanikal), ne bi mogla pripeljati do drugačnih zaključkov.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window