Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-221/95 - Odlok o taksah in povračilih za obremenjevanje okolja in racionalno rabo ter izkoriščanje naravnih dobrin (Uradni vestnik Občine Domžale,

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi št. U-I-217/95, št. U-I-221/95 z dne 3.7.1997.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-221/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18415
GESLA
Občinski davki in takse. Taksa za obremenjevanje okolja. Izkoriščanje naravnih dobrin, povračilo za rabo in izkoriščanje. Razmejitev med lokalnimi in državnimi zadevami. Varstvo okolja. Varstvo voda. Urejanje zakonske materije z občinskim odlokom, preseganje zakonskega pooblastila. Lokalna skupnost, meje pristojnosti pri predpisovanju taks. Razveljavitev občinskega predpisa z odložnim rokom.
NAPADENI AKT
Odlok o taksah in povračilih za obremenjevanje okolja in racionalno rabo ter izkoriščanje naravnih dobrin (Uradni vestnik Občine Domžale, št. 15/94), 3. in 4. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 45/97
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Gospodarska družba Mercator - Eta d.o.o., Kamnik
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrženje zahteve, neupravičeni predlagatelj, sklep (2. odstavek 23. člena zakona o ustavnem sodišču)
IZREK
Člena 3. in 4. Odloka o taksah in povračilih za obremenjevanje okolja in racionalno rabo ter izkoriščanje naravnih dobrin se razveljavita. Razveljavitev začne učinkovati 1.1. 1998.
EVIDENČNI STAVEK
Lokalna skupnost lahko predpiše takso za obremenjevanje okolja za onesnaževanje voda, kolikor gre za onesnaževanje, ki ga mora lokalna skupnost preprečevati v okviru obvezne lokalne javne službe. Ustavno sodišče je razveljavilo določbo občinskega odloka o taksi za onesnaževanje voda, ki predpisuje uporabnikom kanalizacije to dajatev pavšalno ne glede na dejansko stopnjo onesnaženja vode, ki se izliva v kanalizacijo. Ustavno sodišče je razveljavilo odločbo občinskega odloka, ki predpisuje plačevanje povračila za rabo in izkoriščanje pitne vode, saj lahko povračilo za rabo in izkoriščanje naravne dobrine na podlagi zakona o varstvu okolja predpiše le lastnik te naravne dobrine. Voda pa je po Zakonu o varstvu okolja v lasti države in ne lokalne skupnosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window