Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 312/2005 - Nateg vratnega mišičja in odrgnina glave.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
opravila je tri preglede pri kirurgu, šest pri nevrologu, dve EEG preiskavi, devet rednih kontrolnih pregledov pri lečeči zdravnici. Izpostavljena je bila RTG slikanju glave in vratne hrbtenice. Opravljena ji je bila CT preiskava. Ovratnico je nosila štiri tedne in nato še nekaj tednov občasno. Več tednov je jemala tablete proti bolečinam.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 312/2005
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001526
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 312/2005. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Ženska, poškodovana v prometni nesreči.
POŠKODBA
Nateg vratnega mišičja in odrgnina glave.
REHABILITACIJA
opravljala je ambulantno fizioterapijo 43-krat ter doma vaje za gibljivost vratu. V bolniškem staležu je bila od 28.2.2000 do 7.4.2000. 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov
STRAH
100.000,00 SIT V trenutku same nesreče je utrpela hud primarni strah. Po nesreči se je primarni strah popolnoma umiril. Pozneje je bila v strahu pri pregledih pri kirurgu. Zaradi bolečin v vratu in negibljivosti vratu je bila v strahu, da poškodba ne bo pustila trajnih posledic, ki jo bodo ovirale celo življenje. Po zmanjšanju bolečin in izboljšanju gibljivosti vratu je bila v strahu predvsem zaradi vztrajnih glavobolov in vrtoglavic. Zaskrbljena je bila pri pregledih pri nevrologu in zaradi abnormnega EEG-ja. Anksiozne duševne motnje je ugotovil tudi nevrolog, ki ji je predpisal pomirjevala. S postopnim zmanjševanjem glavobolov in težav zaradi vratu, se je sekundarni strah pomiril. Zmerni sekundarni strah je trpela mesec in pol, lažjega v obliki zaskrbljenosti pa v skupnem trajanju 3 do 4 mesece.
TELESNE BOLEČINE
600.000,00 SIT Oškodovanka je trpela zmerne ali srednje hude stalne telesne bolečine v skupnem trajanju 4 tedne, zmerne ali srednje hude občasne in pogoste telesne bolečine v skupnem trajanju 3 tedne, lahke stalne telesne bolečine v skupnem trajanju 1 mesec in lahke občasne telesne bolečine še nekaj mesecev po poškodovanju. V manjši meri in manj pogosto je trpela lahke občasne telesne bolečine ves čas in jih bo tudi v bodoče.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
600.000,00 SIT Splošne življenjske aktivnosti pri oškodovanki so zmanjšane za 5%. Ima namreč bolečine v vratu, ki izžarevajo po hrbtenici navzdol in jo pogosto boli glava. Razvil se je lažji trajnejši bolečinski sindrom z bolečinami ob prisilnih držah glave, vratu in sunkovitih gibih glave v vratu. Bolečine se intenzivirajo ob daljših fizičnih obremenjevanjih in napenjanju vratnega mišičja, delu z zgornjimi okončinami nad višino ramen in nošnji težjih bremen z rokami. Pogosto ima tudi glavobole. Težave so izrazitejše ob vremenskih spremembah, duševnih ter telesnih obremenitvah. Te težave jo ovirajo pri njenem vsakdanjem življenju, kot tudi pri poklicnem delu. Ovirana je pri gospodinjskih delih, kjer je potrebno dvigovanje rok nad višino ramen (obešanje perila, umivanje oken ipd.), pri delih, ki zahtevajo dalj časa trajajoče prisilne drže vratu (npr. likanje), pri vožnji z avtomobilom. Ne zmore dolgega sedenja ali pisanja z računalnikom pri pisarniških delih. Težave ima tudi ob spremembah vremena, kot tudi ponoči pri spanju. Ne more se več ukvarjati s športi, pri katerih prihaja do nenadnih gibov ali obremenjevanja vratu (tenis, kolesarjenje). Pri daljši izpostavljenosti soncu prihaja do pogostejših glavobolov.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window