Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 185/2018 - Pok lobanjske kosti s krvavitvijo v možgane. Že pred hospitalizacijo je imela znake poškodbe možganov in patološke gibalne vzorce (n...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 185/2018
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS00019926
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 185/2018 Revizija toženih stranke glede odločitve o višini odškodnine za duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjske aktivnosti oškodovanke (prvotožeče stranke) je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
spol: ženska, starostna skupina: do 7 let, Oškodovanka je bila ob škodnem dogodku stara prbl. 5 mesecev.
POŠKODBA
Pok lobanjske kosti s krvavitvijo v možgane. Že pred hospitalizacijo je imela znake poškodbe možganov in patološke gibalne vzorce (nekoordinirane gibe rok in nog, vzgibke, tresljaje v telo in ude).
REHABILITACIJA
SKAŽENOST
SKUPINA
poškodbe glave in možganov in njihove posledice
STRAH
Vrhovno sodišče je v tem delu potrdilo razveljavitveno odločbo višjega sodišča.
TELESNE BOLEČINE
Vrhovno sodišče je v tem delu potrdilo razveljavitveno odločbo višjega sodišča.
INSTITUT VSRS
zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
50.000 EUR Poškodba je prizadela tisti del možganov, ki je bil že prej difuzno okvarjen, tj. hemisfero, kjer so centri za vid in govor. Sposobnost prenosa nekaterih funkcij na desno stran možganov se je zaradi poškodbe zmanjšala. Četudi do poškodbe med hospitalizacijo ne bi prišlo, bi bila oškodovanka duševno manj razvita - imela bi (vsaj) zmerno cerebralno paralizo in z njo povezane motorične in kognitivne motnje. Približna ocena je bila, da je poškodba prispevala 30-odstotkov k upočasnjenemu razvoju, 35-odstotkov k okvari možganov, 30-odstotkov k motnjam govora, 30-odstotkov k omejenim govornim sposobnostim, 20-odstotkov k psihoorganski poškodovanosti, 25-odstotkov k razlogom za neuspeh v šoli. Desnosredinski izpad vidnega polja je v celoti posledica poškodbe. Stanje je zdaj tako, da je desna stran telesa slabše razvita, desne roke ne more uporabljati, desna noga je 4 cm krajša, govor je težko razumljiv, težko nadzira slino, vede se samopoškodbeno, ni sposobna samostojnega življenja, le delno se sama hrani oziroma skrbi za higieno. Le po stanovanju hodi sama, sicer je vezana na voziček. Fina dela ji predstavljajo težavo (npr. zapenjanje gumbov). Po zaključku prvega razreda osnovne šole je bila nameščena v Zavod za invalidno mladino. Končala je deveti razred osnovne šole s prilagojenim programom, nadaljevanja šolanja pa ni zmogla. Zna brati, pisati, uporabljati računalnik, dela lahko z levico. Zmožna je čustvovanja,.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window