Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sklep Cst 491/2018 - družbeniki izbrisane družbe - osebni stečaj - prekinitev stečajnega postopka - podrejena uporaba pravil pravdnega postopka - odgovornost družbeniko...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
30.10.2018
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sklep Cst 491/2018
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00016746
SENAT, SODNIK
Nada Mitrović (preds.), Magda Teppey (poroč.), dr. Marko Brus
INSTITUT VSRS
družbeniki izbrisane družbe - osebni stečaj - prekinitev stečajnega postopka - podrejena uporaba pravil pravdnega postopka - odgovornost družbenikov za obveznosti izbrisane družbe - sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP)
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - STEČAJNO PRAVO
IZREK
Pritožbi se zavrneta in se izpodbijani sklep potrdi.
JEDRO
V primeru, da se v stečajnem postopku uveljavljajo terjatve upnikov do družbenikov izbrisanih družb, ki so navedene v prvem odstavku 1. člena ZPPDID, bi z nadaljnjim vodenjem postopka glede tovrstnih terjatev in morebitnega poplačila upnikov navedenih terjatev prišlo do neenakega obravnavanja družbenikov izbrisanih družb oziroma njihovih pravnih naslednikov, ki so v stečajnih postopkih nasproti tistim, ki niso v stečajnih postopkih. Družbeniki oziroma njihovi pravni nasledniki, nad katerimi je bil začet stečajni postopek bi bili v bistveno slabšem položaju od ostalih bivših družbenikov izbrisanih družb, saj bi se njihovo premoženje unovčilo in terjatve do upnikov poplačale ne glede na odločitev ESČP v zadevi Lekić.

Ker gre pri stečaju za generalno izvršbo, je treba določilo prvega odstavka 1. člena ZPPDID razlagati tako, da narekuje tudi prekinitev stečajnih postopkov, kar zadeva uveljavljanje v tem členu navedenih terjatev upnikov do družbenikov izbrisanih družb.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window