Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-12/95 - Odredba Ministrstva za obrambo št. 14/100 z dne 27. 9. 1991, št. 14/1-A z dne 7. 1. 1992 in št. 143/1439 z dne 26. 11. 1993 Zakon o obr...

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi sta bile s sklepom Ustavnega sodišča pridruženi zadevi št. U-I-38/96 z dne 7. 3. 1996 in št. U-I- 285/96 z dne 3. 10. 1996 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-12/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18599
GESLA
Teritorialna obramba, pravice oseb, ki so prestopile v Teritorialno obrambo. Upokojitev, administrativna upokojitev delavcev stalne sestave Teritorialne obrambe. Nepristojnost ministrstva za urejanje vprašanj, ki jih je pristojna urejati Vlada. Načelo enakosti pred zakonom. Predpisi, veljavnost predpisov. Ustavno sodišče, ocena skladnosti z mednarodno pogodbo. Ljudska obramba, določanje plač zaposlenih oseb. Zatečene, pridobljene pravice. Učinek, izvršitev odločbe Ustavnega sodišča, pravne posledice. Pokojninska osnova, obračunavanje na podlagi posebnega dohodka.
NAPADENI AKT
Odredba Ministrstva za obrambo št. 14/100 z dne 27. 9. 1991, št. 14/1-A z dne 7. 1. 1992 in št. 143/1439 z dne 26. 11. 1993 Zakon o obrambi (Uradni list RS, št. 82/94) (ZObr), 2. odst. 108. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 76/97
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Oto Brvar, Brežice in drugi
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
odprava podzakonskega predpisa/predpisa za izvrševanje javnih pooblastil
IZREK
Odredbe Ministrstva za obrambo se odpravijo. Drugi odstavek 108. člena Zakona o obrambi ni v neskladju z Ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Na podlagi 108. člena Zakona o obrambi je upravičencem priznana pravica do pokojnine kot posebna pravica zaradi prenehanja delovnega razmerja po odločitvi Ministra za obrambo - smiselno zaradi predvidenih presežkov delavcev. Taka zakonska rešitev za osebe, ki so prestopile v Teritorialno obrambo Slovenije ni v neskladju s 14. členom Ustavnega zakona za izvedbo Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (UZ TUL). Vsem enako zagotavlja neko posebno pravico, ki pa ne posega v pravice, pridobljene v času služenja v JLA. Pravica iz 14. člena UZITUL namreč ne pomeni, da tem delavcem pod pogoji, določenimi z zakonom, delovno razmerje v Teritorialni obrambi ne bi moglo prenehati. Minister za obrambo je z izpodbijano odredbo uredil vprašanja, za urejanje katerih ni bil pristojen. Ne gre za nepristojnost po 21. členu UZITUL, ampak za nepristojnost na podlagi Zakona o delavcih v državnih organih. Če bi bilo potrebno določiti nove skupine delovnih mest in nove koeficiente za ta delovna mesta v Teritorialni obrambi, bi to lahko storila le Vlada. Ministrstvo za obrambo pa je lahko v okviru z zakonom in z vladnim sklepom določenih razponov, določilo koeficiente za posamezna delovna mesta, določena v aktu o sistemizaciji oziroma s formacijo v teritorialni obrambi. Ob tem je Zakon o delavcih v državnih organih tudi za sistemizacijo delovnih mest v drugem odstavku 3. člena predpisoval soglasje Izvršnega sveta (Vlade). To kar ureja izpodbijana odredba bi moralo Ministrstvo za obrambo urediti s konkretnimi akti - odločbami za vsakega posameznika, ki je prestopil k Teritorialni obrambi posebej. Razporediti bi ga moralo na ustrezno delovno mesto, pri čemer bi moralo upoštevati pridobljene pravice, zagotovljene tem osebam po 14. členu UZITUL.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window