AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba I Ips 179/93 - zahteva za varstvo zakonitosti - kršitev kazenskega zakona

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE
25.11.1993
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba I Ips 179/93
INTERNA OZNAKA
VS20071
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
zahteva za varstvo zakonitosti - kršitev kazenskega zakona
PODROČJE VSRS
POPRAVA KRIVIC - KAZENSKO PROCESNO PRAVO
IZREK
Zahtevi javnega tožilca Republike Slovenije za varstvo zakonitosti se ugodi in se pravnomočna sodba okrožnega sodišča v zvezi s sodbo Vrhovnega sodišča LRS spremeni tako, da se obsojenci iz razloga po 1. točki 350. člena ZKP oprostijo obtožbe da so:

1) v času sovražne okupacije bili organizatorji in člani izdajalske slovenske legije, ki je združena s sokolsko narodno legijo v tkzv. redno jugoslovansko vojsko pod komando okupatorjevega hlapca in vojnega zločinca Draže Mihajloviča sodelovali z okupatorjem v borbi proti osvobodilnemu pokretu in sicer s tem:

- z lažnivo propagando rušili enotnost slovenskega naroda ter ustvarjali izdajstva med odpadništvom narodnoosvobodilnega pokreta, - svoje člane pošiljali v belogardistično, četniško in kasneje v domobransko vojsko,

- svoje člane delegirala v okupatorjevo tajno obveščevalno službo TOS, ki je bila v sestavu sovražne policije in gestapa,

- organizirala med svojim članstvom široko razpredeno vohunsko mrežo, ki je združena z obveščevalnima službama o stalnih legih v tkzv.

dos izdajala pristaše osvobodilne fronte okupatorjevi policiji in gestapu in

- odrejala množične pokole aktivistov OF, katere so vršili pod krinko "črne roke" posebni oddelki slovenskega domobranstva, tedaj v času vojne in sovražnikove okupacije delovali kot organizatorji zgoraj navedene teroristične organizacije, ki je povzročiteljica ubojstev, obsodb na smrtno kazen in njih izvršitve, zapiranja, mučenja, prisilnega izsiljevanja prebivalstva Jugoslavije v koncentracijska taborišča, v internacijo ali na prisilno delo ter organizirali vojaške formacije, sestavljene iz jugoslovanskih državljanov z namenom podpirati sovražnika in se z njegovim orožjem boriti zoper domovino

2) da so poleg tega tudi sami kot člani vohunske mreže SL, prvoobtožena še kot članica trojke DIPAK-a ovajali pristaše OF, kar je imelo za posledico že zgoraj navedene aretacije, internacije, mučenja in umore izvršene pod krinko "črne roke" s slovenskim prebivalstvom za časa sovražne okupacije in

3) šesto obtoženi je še idejno pobujal izdajstvo v okviru SL s svojo aktivno udeležbo v tkzv. protikomunistični akciji, ki je blatila bistvo domovinske vojne slovenskega naroda in s tem skušala pomnožiti vrste narodnim izdajalcem in ovaduhom, s čemer naj bi storili pod točko 1) vsak zločinstvo po 3. in 4. točki ZKND in pod točko 2) še vsak zločinstvo po 3. točki 3. člena ZKND, šesto obtoženi pa pod točko 3) zločinstva po 4. točki 3. člena ZKND.
JEDRO
Isto ravnanje obsojencev v zvezi s članstvom v slovenski legiji ne more biti opredeljeno kot kaznivo dejanje po 3. in po 4. točki 3. člena ZKND, ker je stek med tema oblikama izključen, saj dejanja po 4. točki 3. člena ZKND pomenijo le predhodno stopnjo uresničenja dejanj iz 3. točke in bi se lahko tako uporabljala le subsidiarno. Sama vključitev obsojencev v slovensko legijo še ni bila zadostna podlaga za pravno opredelitev, da so bili obsojenci tudi funkcionarji terorističnega aparata in funkcionarji v okupatorjevih formacijah ali uslužbenci v zaporih in koncentracijskih taboriščih.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window