Navigacija

Pravilnik o postopku s tujcem, ki izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, ter postopku sprejema prošnje za mednarodno zaščito

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 29-1530/2017, stran 4189 DATUM OBJAVE: 9.6.2017

VELJAVNOST: od 9.7.2017 / UPORABA: od 9.7.2017

RS 29-1530/2017

Verzija 1 / 1

Čistopis se uporablja od 9.7.2017 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 15.9.2019: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 29/17

Časovnica

Na današnji dan, 15.9.2019 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 9.7.2017
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

1530. Pravilnik o postopku s tujcem, ki izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, ter postopku sprejema prošnje za mednarodno zaščito

 
 
Na podlagi osmega odstavka 45. člena Zakona o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja ministrica za notranje zadeve
 

P R A V I L N I K
o postopku s tujcem, ki izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, ter postopku sprejema prošnje za mednarodno zaščito

 

I. SPLOŠNI DOLOČBI

 

1. člen

(vsebina)

 
S tem pravilnikom se določa postopek s tujcem, ki izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, ter oblika, vsebina in način sprejema prošnje za mednarodno zaščito (v nadaljnjem besedilu: prošnja).
 

2. člen

(namen podaje prošnje za mednarodno zaščito)

 
Državljan tretje države ali oseba brez državljanstva lahko pri katerem koli državnem organu ali organu samoupravne lokalne skupnosti izrazi namen podaje prošnje (v nadaljnjem besedilu: vlagatelj namere). Državni organ ali organ samoupravne lokalne skupnosti o tem nemudoma obvesti policijo, ki izvede predhodni postopek iz drugega odstavka 42. člena Zakona o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo; v nadaljnjem besedilu Zakon o mednarodni zaščiti).
 

II. PREDHODNI POSTOPEK

 

3. člen

(izjava o razlogih za mednarodno zaščito)

 
(1)
V okviru predhodnega postopka iz prejšnjega člena vlagatelj namere napiše lastnoročno in čitljivo izjavo o razlogih za mednarodno zaščito (v nadaljnjem besedilu: izjava).
 
(2)
Če je vlagatelj namere nepismen ali izjave iz drugih utemeljenih razlogov ne more napisati sam, jo po njegovem nareku napiše tolmač. Izjava, napisana po nareku tolmača, se vlagatelju namere prebere v jeziku, ki ga razume, kar vlagatelj namere potrdi s svojim podpisom. Če vlagatelj namere izjave ne želi napisati, se o tem naredi uradni zaznamek, ki ga podpiše policist, ki vodi predhodni postopek, vlagatelj namere in tolmač.
 
(3)
Policija ugotovi istovetnost vlagatelja namere in pot, po kateri je prišel v Republiko Slovenijo, ter o tem izdela poročilo.
 
(4)
Obravnava v predhodnem postopku poteka ob sodelovanju tolmača v jeziku, ki ga vlagatelj namere razume. Tolmač pisno prevede izjavo o razlogih za mednarodno zaščito v slovenski jezik.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window