AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba II Ips 413/99 - povrnitev negmotne škode - pravična denarna odškodnina - duševne bolečine zaradi zmanjšane življenjske aktivnosti - telesne bolečine - duševne bole...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
23.2.2000
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba II Ips 413/99
INTERNA OZNAKA
VS05169
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
povrnitev negmotne škode - pravična denarna odškodnina - duševne bolečine zaradi zmanjšane življenjske aktivnosti - telesne bolečine - duševne bolečine zaradi skaženosti - strah - vštevanje invalidnine v odškodnino
PODROČJE VSRS
ODŠKODNINSKO PRAVO
IZREK
1. Reviziji se delno ugodi in se sodbi sodišč druge in prve stopnje delno spremenita, tako da se odškodnina za nepremoženjsko škodo, ki jo mora plačati prvotožena stranka in jo je prisodilo sodišče prve stopnje v znesku 10,000.000,00 SIT (pod prvo alinejo 1. točke izreka) ter jo je sodišče druge stopnje zvišalo na 12,900.000,00 SIT (prvi odstavek izreka) zniža in se sodba v tem delu glasi:

"Prvotožena stranka - zavarovalnica mora plačati tožniku A. A.

11,600.000,00 SIT (z besedo: enajstmilijonovšestotisoč tolarjev 00/100) odškodnine za nepremoženjsko škodo, z zamudnimi obrestmi, ki so določene v zakonu in tečejo od 22.9.1998 do plačila, vse v 15 dneh, da ne bo izvršbe.

Višji tožbeni zahtevek se zavrne.

Toženi stranki morata nerazdelno povrniti tožniku 1.141.907,00 SIT pravdnih stroškov, v 15 dneh, da ne bo izvršbe."

2. Sicer se revizija zavrne.

3. Tožeča stranka mora povrniti prvotoženi stranki 48.800,00 SIT revizijskih stroškov v 15 dneh, da ne bo izvršbe.
JEDRO
Invalidnina se upošteva pri odškodnini za duševne bolečine zaradi zmanjšane življenjske aktivnosti, ker je denarno nadomestilo za telesno okvaro, to je izgubo, bistvenejšo poškodovanost ali znatnejšo onesposobljenost posameznih delov telesa oziroma organov, zaradi česar je normalna aktivnost otežkočena in so potrebni večji napori pri zadovoljevanju življenjskih potreb. Oškodovancu gre pravica do invalidnine ne glede na to, ali dosega kljub okvari enak osebni dohodek ali ne, zato je povsem pravilno, da se invalidnina upošteva samo pri odmeri nepremoženjske škode, in sicer pri trajnem zmanjšanju življenjske aktivnosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window