Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sodba II Cp 1166/2019 - izbris iz registra stalnega prebivalstva - izbrisani - odgovornost države - objektivna pogojenost višine odškodnine - višina denarne odškodnine - z...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
4.12.2019
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sodba II Cp 1166/2019
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00029444
SENAT, SODNIK
Katarina Marolt Kuret (preds.), Katarina Parazajda (poroč.), mag. Matej Čujovič
INSTITUT VSRS
izbris iz registra stalnega prebivalstva - izbrisani - odgovornost države - objektivna pogojenost višine odškodnine - višina denarne odškodnine - začetek teka zakonskih zamudnih obresti
PODROČJE VSRS
ODŠKODNINSKO PRAVO - ČLOVEKOVE PRAVICE
IZREK
I. Pritožbi se ugodi in se izpodbijana sodba v II. točki izreka spremeni tako, da mora tožena stranka tožeči stranki poleg v I. točki dosojenega zneska plačati še 7.800 EUR (skupaj torej 13.200 EUR) z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 16. 6. 2017 dalje in zakonske zamudne obresti od glavnice 5.400 EUR od 16. 6. 2017 dalje ter v III. točki izreka tako, da mora tožena stranka tožeči stranki v 15 dneh plačati 1.792,85 EUR pravdnih stroškov, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi od poteka roka za prostovoljno izpolnitev dalje. II. Dodatno prisojeno odškodnino 7.800 EUR mora tožena stranka plačati v petih enakih obrokih po 1.560 EUR s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi; prvih 1.560 EUR v 30 dneh po pravnomočnosti sodbe; drugih 1.560 v roku enega leta po zapadlosti prvega obroka, tretjih 1.560 EUR v roku enega leta po zapadlosti prejšnjega obroka, četrtih 1.560 EUR v roku enega leta po zapadlosti prejšnjega obroka in zadnjih 1.560 EUR v roku enega leta po zapadlosti prejšnjega obroka. III. Dodatno prisojene zakonske zamudne obresti od prvega obroka odškodnine, ki je zapadel v 30 dneh po pravnomočnosti sodbe sodišča prve stopnje, mora tožena stranka plačati v 30 dneh od prejema te sodbe; obresti od preostalih obrokov, določenih v drugem odstavku I. točke izreka izpodbijane sodbe, pa je tožena stranka dolžna plačati ob zapadlosti vsakega posameznega obroka. IV. Tožena stranka mora v 15 dneh povrniti 183 EUR stroškov pritožbenega postopka tožnika v korist proračuna Republike Slovenije na transakcijski račun Okrožnega sodišča v Ljubljani št. ..., s sklicem ... (koda namena: GOVT, namen: vračilo po odločbi Bpp 666/2019), v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi od poteka roka za prostovoljno izpolnitev dalje.
JEDRO
Določba 13. člena ZPŠOIRSP, ki določa način in roke izplačila denarne odškodnine, ne ureja tudi določitve začetka teka zakonskih zamudnih obresti. V skladu s prvim odstavkom 11. člena ZPŠOIRSP se za odločanje o denarni odškodnini zaradi izbrisa iz registra stalnega prebivalstva uporabljajo določbe zakona, ki ureja obligacijska razmerja, v tej zadevi torej glede na čas nastanka škode določbe ZOR. Drugačna razlaga bi povzročila nesmiselnost omejitve iz prvega odstavka 12. člena ZPŠOIRSP. Zamudne obresti od denarne odškodnine za nepremoženjsko škodo pripadajo oškodovancu od nastanka zamude dalje. Do zamude pride, ko oškodovanec povzročitelja škode opomni na plačilo. Do tega je nedvomno prišlo vsaj z vložitvijo obravnavane tožbe.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window