AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-145/93 - Zakon o cenah (Ur. list RS, ŠT. 1/91-I) (ZCen) Uredba o prenosu pristojnosti za določanje cen na izvršne svete skupščin občin in pose...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-145/93
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US16990
GESLA
Prenos pristojnosti kontrole cen na državne organe v primeru hudih motenj na trgu. Lokalna samouprava - lokalne zadeve.
NAPADENI AKT
Zakon o cenah (Ur. list RS, ŠT. 1/91-I) (ZCen) Uredba o prenosu pristojnosti za določanje cen na izvršne svete skupščin občin in posebnih družbenopolitičnih skupnosti (Ur. list RS, št. 15/93) Uredba o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev in stanovanjskih najemnin za neprofitna stanovanja (Ur. list RS, št. 12/93) Uredba o načinu oblikovanja cen prevozov potnikov v mestnem potniškem prometu (Ur. list RS, št. 27/93) Uredba o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev (Ur. list RS, št. 36/93) Uredba o načinu oblikovanja stanovanjskih najemnin za neprofitna stanovanja (Ur. list RS, št. 36/93) Uredba o dajanju soglasij k cenam prevozov potnikov v mestnem potniškem prometu (Ur. list RS, št. 55/93) Uredba o načinu oblikovanja cen komunalnih storitev (Ur. list RS, št. 60/93) Odlok o prenosu pristojnosti za določanje cen na izvršne svete skupščin občin in posebnih družbenopolitičnih skupnosti (Ur. list RS, št. 2/91-I, 33/91-I, 37/92 in 62/92) Uredba o določitvi najvišjih cen prevozov potnikov v mestnem in obmestnem potniškem prometu (Ur. list RS, št. 15/93)
OBJAVA
Ur. list RS, št. 18/94
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Izvršni svet Skupščine mesta Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Zakon o cenah ni v neskladju z ustavo. Izpodbijane uredbe niso oz. niso bile v neskladju z ustavo. Postopek za oceno ustavnosti in zakonitosti izpodbijanega odloka o prenosu pristojnosti za določanje cen na izvršne svete skupščin občin in posebnih družbenopolitičnih skupnosti (Ur. list RS, št. 2/91-I, 33/91-I, 37/92 in 62/92) ter uredbe o določitvi najvišjih cen prevozov potnikov v mestnem in obmestnem potniškem prometu (Ur. list RS, št. 15/93) se ustavi.
EVIDENČNI STAVEK
Zakon o cenah (Ur. list RS, št. 1/91-I) in predpisi Vlade Republike Slovenije, ki so bili izdani na njegovi podlagi in katerih ustavnost in zakonitost predlagatelj izpodbija, niso v neskladju z ustavnimi določbami o lokalni samoupravi. Z ustavo določen sistem lokalne samouprave še ni izveden. V obdobju prehoda od dosedanjega komunalnega sistema v sistem lokalne samouprave, katere temelj je ločitev državnih nalog od lokalnih zadev, ki zadevajo samo prebivalce občine, ni utemeljena trditev, da je prenos celotne pristojnosti kontrole cen na državne organe v primeru hudih motenj na trgu in v gibanju cen oziroma zaradi preprečevanja monopolnega oblikovanja cen v nasprotju z ustavo. Predpisovanja takih ukrepov ni utemeljeno uvrščati med lokalne zadeve, ki zadevajo samo prebivalce občine, kot to določa prvi odstavek 140. člena ustave. Predpisi Vlade Republike Slovenije, ki jih predlagatelj izpodbija, tudi niso v nasprotju z zakonom o cenah, saj izpolnjujejo s tem zakonom določene pogoje za uvedbo ukrepov določitve cen, upoštevaje gospodarske in socialne razmere, v katerih so bili sprejeti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window