Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-301/95 - Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o privatizaciji pravnih oseb v lasti Sklada za razvoj Republike Slovenije in obveznostih Age...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-301/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17938
GESLA
Načelo enakosti pred zakonom. Prepoved povratne veljave aktov - retroaktivnost. Interpretativna odločba Ustavnega sodišča. Določitev roka za vložitev tožbe družbenega pravobranilca. Lastninsko preoblikovanje podjetij. Pridobljene pravice.
NAPADENI AKT
Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o privatizaciji pravnih oseb v lasti Sklada za razvoj Republike Slovenije in obveznostih Agencije Republike Slovenije za prestrukturiranje in privatizacijo (Uradni list RS, št. 57/95) (ZPPOLS-A), zadnja al. 3. odst. 1. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 39/96 Ur. list RS, št. 50/96
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Iskra Holding d.d., Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Določba zadnje alinee tretjega odstavka 1. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o privatizaciji pravnih oseb v lasti Sklada za razvoj Republike Slovenije in obveznostih Agencije Republike Slovenije za prestrukturiranje in privatizacijo ni v neskladju z Ustavo, če se razlaga tako, da je postavljeni 60-dnevni rok pričel teči šele z dnem uveljavitve zakona.
EVIDENČNI STAVEK
1. S tem, da je izpodbijana določba ZPPOLS-A vezala pravne posledice na določen rok od vložitve tožbe, kar je različno od določb ZPP, ni podana kršitev drugega odstavka 14. člena Ustave, ker uvedeno razlikovanje ni samovoljno - sledilo je ustavno dopustnemu cilju, ki je v razumni zvezi s predmetom urejanja predpisa. Z določitvijo zakonite dolžnosti tožnika - družbenega pravobranilca, da podjetje takoj obvesti o vloženi tožbi, je bilo zadostno poskrbljeno, da z razlikovanjem ni bila kršena še kakšna druga človekova pravica ali svoboščina, kar bi zahtevalo strožji kriterij presoje kot v primeru, ko se presoja le splošna enakost pred zakonom. 2. Ker je izpodbijano določbo glede na namen in cilj zakonodajalca možno razumeti tudi neretroaktivno, je glede na izkazani poseg v pridobljene pravice v primeru retroaktivne razlage (kar bi pomenilo kršitev 155. člena Ustave) pravilna le razlaga, ki je skladna z Ustavo in sicer, da je z izpodbijano določbo postavljeni 60-dnevni rok pričel teči šele z dnem uveljavitve zakona.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window