Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba in sklep I Cpg 415/2012 - lastninsko preoblikovanje podjetij z družbenim kapitalom – ugotovitev nenominiranega kapitala – revizija lastninskega preoblikovanja – prenehanje v...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
5.3.2013
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba in sklep I Cpg 415/2012
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0077734
SENAT, SODNIK
Andreja Strmčnik-Izak (preds.), Lidija Leskošek Nikolič (poroč.), Mateja Levstek
INSTITUT VSRS
lastninsko preoblikovanje podjetij z družbenim kapitalom – ugotovitev nenominiranega kapitala – revizija lastninskega preoblikovanja – prenehanje veljavnosti materialnopravnih predpisov – odškodnina – pravni interes – stroški postopka – naključje, ki se primeri stranki – očitna pisan pomota
PODROČJE VSRS
LASTNINJENJE – ODŠKODNINSKO PRAVO – CIVILNO PROCESNO PRAVO
IZREK
I. Pritožba prvotožeče stranke se zavrne in se sklep sodišča prve stopnje v izpodbijani III. točki izreka ter sodba sodišča prve stopnje v izpodbijani II. do VI. točki izreka potrdi. II. Pritožbi tožene stranke se delno ugodi in se sodba sodišča prve stopnje v izpodbijani I. točki izreka spremeni tako, da se tožba s primarnim zahtevkom, „da je tožena stranka dolžna na osnovi 592. člena ZGD uskladiti svoje knjigovodske evidence s stanjem na dan 1.1.1993 na podlagi otvoritvene bilance, ki je izdelana po metodologiji, predpisani s strani Vlade RS, ki jo mora preveriti pooblaščena organizacija“, zavrže. V ostalem se pritožba zavrne in se sodba sodišča prve stopnje v izpodbijanem stroškovnem delu (VI. točki izreka) potrdi. III. Prvotožeča stranka sama nosi svoje stroške pritožbenega postopka, dolžna pa je toženi stranki povrniti njene pritožbene stroške v višini 200,80 EUR, v 15. dneh.
JEDRO
Z uveljavitvijo ZZLPPO in ZUARLPP so prenehali veljati tako materialni predpisi, ki so urejali lastninsko preoblikovanje podjetij in postopek revizije lastninskega preoblikovanja podjetij, kot tudi organi, ki so navedene postopke vodili. Zato o zakonski kategoriji družbene lastnine oz. družbenega kapitala v smislu neolastninjene postavke trajnega kapitala podjetij, ki bi bil še lahko predmet postopkov lastninjenja, ni več mogoče govoriti. Okoliščina, da je do zaključka vseh postopkov v zvezi z revizijo lastninskega preoblikovanja prišlo izključno zaradi prenehanja veljavnosti področnih materialnopravnih predpisov, predstavlja naključje, ki se je primerilo obema strankama in je zato odločitev, da vsaka stranka nosi svoje stroške, pravilna.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window