AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-13/04 - Odlok o odvajanju in čiščenju odpadne in padavinske vode v Občini Laško (Uradni list RS, št. 84/99), 21. čl. Odlok o pogojih za priključit

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi sta bili s sklepom Ustavnega sodišča z dne 19. 1. 2006 pridruženi zadevi št. U-I-282/04 in št. U-I-303/04 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-13/04
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US25942
GESLA
1.5.51.1.19 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Odprava podzakonskega predpisa. 3.13 - Splošna načela - Zakonitost. 4.10.1 - Ustanove - Javne finance - Načela.
NAPADENI AKT
Odlok o odvajanju in čiščenju odpadne in padavinske vode v Občini Laško (Uradni list RS, št. 84/99), 21. čl. Odlok o pogojih za priključitev in višini priključne takse za priključitev na kanalizacijsko omrežje v Občini Laško (Uradni list RS, št. 59/03 in 44/04)
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Angela Krampušek in drugi, Laško
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
odprava drugih predpisov ali splošnih aktov, odločba (45. člen zakona o ustavnem sodišču)
IZREK
Člen 21 Odloka o odvajanju in čiščenju odpadne in padavinske vode v Občini Laško (Uradni list RS, št. 84/99) se v delu, v katerem ureja obveznost plačila priključne takse, odpravi. Odlok o pogojih za priključitev in višini priključne takse za priključitev na kanalizacijsko omrežje v Občini Laško (Uradni list RS, št. 59/03 in 44/04) se, kolikor ureja obveznost plačila priključne takse za priključitev na novo in rekonstruirano javno kanalizacijsko omrežje v Občini Laško, odpravi.
EVIDENČNI STAVEK
Občina lahko za za gradnjo novega oziroma rekonstruiranega javnega kanalizacijskega omrežja zagotavlja sredstva (oziroma del sredstev) s pomočjo javne dajatve, ki jo sama predpiše, le takrat, če ima za predpisovanje te dajatve podlago v zakonu. Priključne takse, kot jo je Občina Laško uvedla z Odlokom o odvajanju in čiščenju odpadne in padavinske vode v Občini Laško ter podrobno uredila v Odloku o pogojih za priključitev in višini priključne takse za priključitev na kanalizacijsko omrežje v Občini Laško, ni mogoče šteti za okoljsko dajatev v smislu Zakona o varstvu okolja, taka dajatev pa nima podlage niti v drugih zakonih. Zaradi odprave določb obeh odlokov, ki urejajo obveznost plačila priključne takse, bodo lahko spremembo ali odpravo odločbe o odmeri priključne takse zahtevali tisti zavezanci, ki bodo izkazali, da od dneva, ko so prejeli to odločbo, pa do vložitve pobude s katero so te določbe bile izpodbijane pred Ustavnim sodiščem, ni preteklo več kot eno leto.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window