Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Revija Javna uprava

Širitev volilne pravice

O AVTORJU
Dr. Franc Grad, profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani
AVTOR
Dr. Franc Grad
TIP DOKUMENTA
Znanstveno-strokovni članki
IZDAJATELJ
Inštitut za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani
KLJUČNE BESEDE
KEYWORDS
PUBLIKACIJA
Revija Javna uprava
POVZETEK
V svojem prispevku avtor obravnava širitev volilne pravice na lokalnih volitvah. V tem okviru najprej obravnava pomen in naravo lokalnih volitev kot bistvene prvine lokalne demokracije. Pravica prebivalcev lokalne skupnosti, da volijo organe upravljanja te skupnosti in da so voljeni vanje, je prav gotovo v središču sodobnega razumevanja lokalne demokracije. Volilna pravica pri lo- kalnih volitvah je bila v preteklosti vezana na državljane, izjema pa so bile do- kaj redke. Po drugi svetovni vojni pa se je začel proces širitve te pravice na tuje državljane, pri čemer sta imela najpomembnejši delež Svet Evrope in Evropska unija. Prvi je v posebni konvenciji razširil pravico voliti (aktivno volilno pravico) na vse tujce, Evropska unija pa je na podlagi Pogodb in Listine o temeljnih pravicah zagotovila tako pravico voliti (aktivno volilno pravico) kot tudi pravico biti izvoljen (pasivno volilno pravico) na občinskih volitvah vsem državljanom Evropske unije.
SUMMARY
In his article the author discusses the extension of the right to vote and to be elected in al local election. In this framework the author first deals with the significance and nature of local election as an essential element of local democracy. The right of the people living in local communities to vote local authorities and to be elected for local offices is certainly the core of modern understanding of local democracy. The right to vote and to be elected traditio- nally belonged only to the citizens and the exceptions were rare. Nevertheless, after the World War II the process of extending this right on the foreign citizens began and the crucial role in this process was played by the Council of Europe and the European Union. The first one in a special convention extended the right to vote to all foreigners while the Union on the basis of the Treaties and the Charter of fundamental rights guarantees that every citizen of the Union has the right to vote and to stand as a candidate at municipal elections in the member states.
TITLE

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window