Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-93/98 - Zakon o davčni službi (Uradni list RS, št. 18/96, 36/96 in 87/97) (ZDS), 24. in 68. čl.

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi št. U-I-179/93 z dne 30. 6. 1994 (OdlUS III,81) in št. U-I-67/94 z dne 21. 3. 1996 (OdlUS V,31). K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča z dne 9. 4. 1998 pridružena zadeva št. U-I-124/98 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-93/98
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18887
GESLA
Načelo pravne države. Načelo enakosti pred zakonom. Davčna uprava, strokovni izpiti. Izobraževanje, strokovni izpiti delavcev davčne uprave. Javni interes. Javna korist. Zakon, rok prizadetim subjektom za prilagoditev na novo predpisanim zahtevam in pogojem. Zakon, izdaja podzakonskega predpisa, rok. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o davčni službi (Uradni list RS, št. 18/96, 36/96 in 87/97) (ZDS), 24. in 68. čl.
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Delavci Davčnega urada Maribor in delavci Davčnega urada Koper
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrženje pobude zaradi pomanjkanja pravnega interesa, sklep (25. člen zakona o ustavnem sodišču)
IZREK
Člena 24 in 68 Zakona o davčni službi nista v neskladju z Ustavo, kolikor se določba 68. člena razume tako, da začne v njej določeni rok teči z dnem uveljavitve predpisa o vsebini in načinu opravljanja strokovnega izpita, napovedanega v drugem odstavku 24. člena.
EVIDENČNI STAVEK
Ker so razlogi za spremembo pravnega položaja pobudnikov, bivših inšpektorjev Agencije za plačilni promet, nadziranje in informiranje in Republiške uprave za javne prihodke, v splošnem, javnem interesu in ker je zahteva po opravljanju strokovnega izpita v razumnem sorazmerju s ciljem, ki ga spremenjena zakonodaja zasleduje, zatrjevano neskladje izpodbijane ureditve z 2. in 14. členom Ustave ni podano.Ker je po naravi stvari šele z določitvijo vsebin strokovnega izpita in načina, po katerem se opravlja, ta zakonski pogoj za delo davčnega inšpektorja sploh mogoče izpolniti, je v skladu z načelom zaupanja v pravo in pravne države iz 2. člena Ustave mogoče kot ustavno šteti samo takšno uporabo izpodbijanega 68. člena Zakona o davčni službi, po kateri začne teči predpisani dveletni rok šele potem, ko je izdan predpis, na katerega napotuje zakon.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window