Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-376/96 - Zakon o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 18/96) (ZDP), 5. tč. 1. odst. 231. čl.

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-376/96
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18886
GESLA
Državni organi, vnaprej določena pristojnost državnih organov in njihova pooblastila pri odločanju o pravicah in obveznostih pravnih subjektov. Zakon, skladnost zakonskih rešitev z namenom zakona. Načelo pravne države. Podjetja, lastninsko preoblikovanje. Lastnina, lastninsko preoblikovanje podjetij. Agencija za revidiranje, status, pristojnosti. Družbena lastnina, nadziranje razpolaganja.
NAPADENI AKT
Zakon o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 18/96) (ZDP), 5. tč. 1. odst. 231. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 78/96 Uradni list RS, št. 35/98
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Agencija Republike Slovenije za revidiranje lastninskega preoblikovanja podjetij
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrženje zahteve, neupravičeni predlagatelj, sklep (2. odstavek 23. člena zakona o ustavnem sodišču)
IZREK
Določba 5. točke prvega odstavka 231. člena Zakona o davčnem postopku se razveljavi, kolikor prenehanje veljavnosti od vključno 45. člena do vključno 59. člena Zakona o Agenciji Republike Slovenije za revidiranje lastninskega preoblikovanja podjetij in Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet, nadziranje in informiranje velja tudi za postopke revidiranja lastninskega preoblikovanja podjetij in druge kontrolne postopke, za katere je pristojna Agencija Republike Slovenije za revidiranje lastninskega preoblikovanja podjetij.
EVIDENČNI STAVEK
Eno od načel pravne države zahteva tudi, da morajo biti v zakonu jasno in nedvoumno vnaprej določene pristojnosti državnih organov in s tem razvidna njihova pooblastila za ravnanje (postopanje) pri odločanju o pravicah in obveznostih pravnih subjektov. Namen zakonodajalca je bil z davčno zakonodajo (Zakon o davčnem postopku in Zakon o davčni službi) na novo urediti tako organizacijo kot postopek davčnega nadziranja. Vendar je isti postopek v APPNI veljal tako za davčno nadziranje kot za postopke preverjanja finančno materialnega poslovanja in razpolaganja z družbeno lastnino ter delno tudi za revizijske postopke. Iz zakonodajnega postopka ne izhaja, da bi bil namen zakonodajalca, da Agencija za revidiranje določenih kontrolnih postopkov ne bi več mogla opravljati po dosedanjem postopku ali pa bi jih lahko opravljala bistveno težje oziroma manj učinkovito kot dosedaj. Ni izkazanega nobenega stvarno utemeljenega razloga, zakaj dosedanji postopek ne bi še naprej veljal v revizijskih in kontrolnih postopkih, ki so v pristojnosti Agencije za revidiranje.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window