AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba in sklep II Ips 765/2007 - kršitev pogodbe o poslovnem sodelovanju - odkup mleka - pogodbena odškodninska odgovornost - premoženjska škoda - nepremoženjska škoda kot posledic...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
30.10.2008
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba in sklep II Ips 765/2007
INTERNA OZNAKA
VS0011329
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
kršitev pogodbe o poslovnem sodelovanju - odkup mleka - pogodbena odškodninska odgovornost - premoženjska škoda - nepremoženjska škoda kot posledica kršitve pogodbe o poslovnem sodelovanju - podlage odškodninske odgovornosti - vzročna zveza - dovoljenost revizije - objektivna kumulacija tožbenih zahtevkov - vrednost spornega predmeta - zavrženje revizije
PODROČJE VSRS
POGODBENO PRAVO - ODŠKODNINSKO PRAVO - CIVILNO PROCESNO PRAVO
IZREK
Revizija proti sodbi v delu, ki se nanaša na odločitev o nepremoženjski škodi, se zavrne.

Revizija proti sodbi v delu, ki se nanaša na odločitev o zavrnitvi odškodnine za premoženjsko škodo, se zavrže.
JEDRO
Ni mogoče pritrditi stališču, da kršitev pogodbe nikoli ne more povzročiti pravno priznane nepremoženjske škode, saj je treba odgovor na to poiskati v vsakem primeru posebej, odvisno od vrste pogodbe in posledic, nastalih zaradi kršitve pogodbe.

Pri ugotavljanju vzročne zveze ne gre le za iskanje logične ali filozofske povezave, temveč za pravni pojem. Pravna stroka mora s pravnim vrednotenjem iz množice vzrokov, ki so privedli do različnih vrst škode, izluščiti tiste, ki so pravno relevantni vzrok za nastanek škode. Po teoriji o adekvatni vzročnosti je ta podana, če je določeno ravnanje, ki ni v skladu s pravnim redom, sposobno povzročiti določeno posledico in če je posledica verjetna. Ker je šlo v obravnavanem primeru za kršitev pogodbe o medsebojnem sodelovanju, je adekvatno pričakovati določene posledice zaradi kršitve pri njeni izpolnitvi, zlasti nastanek škode ali izgubo dobička na premoženjskem področju. Je pa treba pričakovati, da bo v poslovnem svetu prišlo do kršitev pogodb in da mora biti vsakdo, ki vstopa v poslovni svet, pripravljen na srečno in uspešno poslovanje, pa tudi na neuspehe različnega izvora. Biti mora dovolj zrel in utrjen, da lahko ustrezno reagira na tako imenovane vzpone in padce in da sproži ustrezne postopke, ki jih pravni red predpisuje za razrešitev spornih razmerij.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window