Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-178/12 - Zakon o potrošniških kreditih (Uradni list RS, št. 59/10 in 77/11) (ZPotK), 5. odst. 30. čl. Zakon o potrošniških kreditih (Uradni li...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-178/12
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US30239
GESLA
1.2.51.4.1 - Ustavno sodstvo - Vrste vlog - Aktivna legitimacija v postopku pred Ustavnim sodiščem - Konkretna presoja norm - Sodišče. 3.4 - Splošna načela - Delitev oblasti. 3.13 - Splošna načela - Zakonitost. 1.5.51.1.21.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Ugotovitev, da je bil predpis - V skladu z Ustavo/mednarodno pogodbo/zakonom. 1.5.51.1.13.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Ugotovitev, da je predpis skladen - Z ustavo. 3.10 - Splošna načela - Pravna varnost. 5.4.6 - Temeljne pravice - Ekonomske, socialne in kulturne pravice - Svobodna gospodarska pobuda (74).
NAPADENI AKT
Zakon o potrošniških kreditih (Uradni list RS, št. 59/10 in 77/11) (ZPotK), 5. odst. 30. čl. Zakon o potrošniških kreditih (Uradni list RS, št. 59/10, 77/11 in 30/13) (ZPotk), 44. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 90/2013
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Upravno sodišče Republike Slovenije, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Peti odstavek 30. člena Zakona o potrošniških kreditih (Uradni list RS, št. 59/10 in 77/11) ni bil v neskladju z Ustavo. Člen 44 Zakona o potrošniških kreditih (Uradni list RS, št. 59/10, 77/11 in 30/13) ni v neskladju z Ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Vsebina Zakona o potrošniških kreditih, še posebej pa obveznosti dajalcev kredita do potrošnikov, dajejo zadostno podlago za sprejetje podzakonskega predpisa, v katerem se določi izobrazba kot pogoj za pridobitev dovoljenja za opravljanje storitev potrošniškega kreditiranja, in ne gre za kršitev načela vezanosti uprave na zakon (drugi odstavek 120. člena Ustave). Zahteva po ustreznem prehodnem roku, ki bi omogočal prizadetim, da se pripravijo na novo ureditev in prilagodijo spremenjenim pogojem, ki izhaja iz načela varstva zaupanja v pravo (2. člen Ustave), predvideva, da je prišlo do spremembe pri predpisovanju pogojev za opravljanje določenega dela oziroma dejavnosti. Ker v obravnavanem primeru do spremembe pogojev za opravljanje storitev potrošniškega kreditiranja ni prišlo, saj je po določbah Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu stopnja izobrazbe, pridobljena po študijskih programih za pridobitev višje izobrazbe (ki je pravno odločilna v obravnavani zadevi), izenačena s stopnjo izobrazbe, pridobljene po visokošolskih strokovnih študijskih programih prve stopnje iz Zakona o visokem šolstvu, so očitki predlagatelja očitno neutemeljeni. Izpodbijana ureditev zato ni v neskladju z Ustavo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window