AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-33/95 - Zakon o kazenskem postopku (Ur. list RS, št. 63/94) (ZKP), 1. odst. 546. čl. Zakon o prekrških (Ur. list SRS, št. 25/83, 24/85, 47/86 ...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-33/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17930
GESLA
Uresničevanje in omejevanje pravic. Pravica do rehabilitacije in odškodnine. Rok zakonodajalca za uskladitev zakona z ustavo.
NAPADENI AKT
Zakon o kazenskem postopku (Ur. list RS, št. 63/94) (ZKP), 1. odst. 546. čl. Zakon o prekrških (Ur. list SRS, št. 25/83, 24/85, 47/86 in 5/90 ter Ur. list RS, št. 10/91, 13/93 in 66/93) (ZP), 1. odst. 250. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 39/96
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Zdenka Jurančič, Kranj
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - je v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Določba prvega odstavka 546. člena Zakona o kazenskem postopku in določba prvega odstavka 250. člena Zakona o prekrških nista v skladu z Ustavo. Zakonodajalec mora ugotovljeno neskladnost odpraviti v roku šestih mesecev.
EVIDENČNI STAVEK
Človekova pravica do rehabilitacije in odškodnine v primeru, ko je oseba po krivem obsojena ali ji je neutemeljeno odvzeta prostost, zagotavlja pravico, da se vzpostavi stanje, ki bi oškodovani osebi nastalo, če ne bi prišlo do krive obsodbe oziroma neutemeljenega odvzema prostosti. Določbi Zakona o kazenskem postopku in Zakona o prekrških, ki urejata odškodnino zaradi izgube delovne oziroma zavarovalne dobe le za osebe, ki so bile pred nastopom kazni po neupravičeni obsodbi oziroma pred neutemeljenim odvzemom prostosti v delovnem razmerju, nista v skladu z Ustavo. Določbi omejujeta ustavno pravico drugih oseb, ki jim škoda zaradi izgube delovne dobe prav tako nastane, takšne omejitve pa Ustava ne predvideva niti zanjo ne obstoji razlog, ki bi bil nujen zaradi uresničevanja ustavnih pravic drugih.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window