Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba in sklep I Cp 3508/2009 - odgovornost dedičev za zapustnikove dolgove – omejitev odgovornosti dedičev - odpoved dediščini – sprejem dediščine – uveljavljanje omejitve odgovo...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
31.3.2010
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba in sklep I Cp 3508/2009
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0057411
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
odgovornost dedičev za zapustnikove dolgove – omejitev odgovornosti dedičev - odpoved dediščini – sprejem dediščine – uveljavljanje omejitve odgovornosti dediča v pravdnem postopku
PODROČJE VSRS
DEDNO PRAVO - OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
Pritožba tožeče stranke se zavrne in se v izpodbijanem zavrnilnem delu (2. točka izreka) sodba sodišča prve stopnje potrdi. Pritožbi prvotožene stranke in pritožbi drugotožene stranke se ugodi in se v izpodbijanem ugodilnem delu (1. točki izreka): glede drugotožene stranke sodba spremeni tako, da se tožbeni zahtevek zoper drugotoženo stranko na plačilo zneska 35.750,00 EUR z zamudnimi obrestmi od 28.8.2001 dalje zavrne glede prvotožene stranke sodba na plačilo zneska 35.750,00 EUR z zamudnimi obrestmi od 28.8.2001 dalje razveljavi in se zadeva v tem obsegu vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje. Izrek o pravdnih stroških (3. točka izreka) se glede drugotožene stranke spremeni tako, da je tožeča stranka dolžna povrniti drugotoženi stranki pravdne stroške v višini 4.947,76 EUR v 15 dneh, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki začnejo teči prvi dan po preteku 15 dnevnega roka do plačila, v preostalem delu se izrek o pravdnih stroških razveljavi in zadeva v tem delu vrne sodišču prve stopnje v ponovno odločanje. Tožeča stranka je dolžna povrniti drugotoženi stranki stroške pritožbenega postopka v višini 772,50 EUR v 15 dneh, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od prvega dne po preteku 15 dnevnega roka do plačila. Odločitev o stroških pritožbenega postopka tožeče stranke in prvotožene stranke se pridrži za končno odločbo.
JEDRO
Prvi toženec je od trenutka, ko je bil proglašen za dediča, oziroma od pravnomočnosti delnega sklepa o dedovanju, odgovoren tudi za zapustnikove dolgove. Ko je tožba vložena v pravdnem postopku že proti dediču glede dolga zapustnika, mora dedič že v pravdnem postopku uveljaviti omejitev odgovornosti. Ko je zapuščinski postopek že končan, je potrebno v okviru dokaznega bremena dokazati tudi višino vrednosti dednega deleža.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window