AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDSS Sodba Pdp 141/2022 - redna odpoved pogodbe o zaposlitvi - neizpolnjevanje pogojev - vojska - zdravstvena zmožnost za opravljanje dela - III. kategorija invalidnosti

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
31.5.2022
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDSS Sodba Pdp 141/2022
INTERNA OZNAKA (*)
VDS00058183
SENAT, SODNIK
Silva Donko (preds.), Helena Papež (poroč.), Valerija Nahtigal Čurman
INSTITUT VSRS
redna odpoved pogodbe o zaposlitvi - neizpolnjevanje pogojev - vojska - zdravstvena zmožnost za opravljanje dela - III. kategorija invalidnosti
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO
IZREK
Pritožbi se ugodi in se izpodbijani del sodbe (ugodilni in stroškovni izrek) spremeni tako, da se v tem delu sodba sedaj glasi:

"I. Zavrne se tožbeni zahtevek, ki se glasi:

"1. Sklep RS, MORS št. ... z dne 23. 7. 2020 in odločba RS, MORS št. ... z dne 4. 9. 2020 se kot nezakonita razveljavita.

2. Ugotovi se, da tožniku delovno razmerje pri toženki 7. 9. 2020 ni prenehalo na podlagi sklepa RS, MORS št. ... z dne 23. 7. 2020 in odločbe RS, MORS št. ... z dne 4. 9. 2020, temveč je trajalo z vsemi pravicami in obveznostmi iz delovnega razmerja do 31. 5. 2021.

3. Toženka je dolžna tožniku za čas od vključno 8. 9. 2020 do 31. 5. 2021 obračunati vse pripadajoče mesečne zneske bruto osnovne plače v višini 1.372,87 EUR mesečno ter mu po odvodu in plačilu davkov in prispevkov izplačati pripadajoči znesek neto plač skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki od posameznega neto zneska plače tečejo od 6. dne v mesecu za pretekli mesec, in ga za ta čas prijaviti v matično evidenco zavarovancev pri ZPIZ, vse v roku 8 dni.

4. Toženka je dolžna tožniku obračunati denarno povračilo v višini 2.620,14 EUR bruto, od tega zneska odvesti davke in prispevke in mu izplačati ustrezen neto znesek, v roku 8 dni."

II. Vsaka stranka krije svoje stroške postopka."
JEDRO
Pogoj za zakonitost odpovedi pogodbe o zaposlitvi, podane na podlagi prve alineje prvega odstavka 94. člena ZObr, je ugotovitev, da delavec ne izpolnjuje splošnih ali posebnih pogojev za poklicno delo na obrambnem področju, kar se v primeru pripadnikov stalne sestave Slovenske vojske ugotavlja na podlagi ocene petčlanske zdravstvene komisije, ki jo imenuje minister za obrambo. Tudi iz 15. člena pogodbe o zaposlitvi z dne 30. 8. 2011 izhaja, da lahko delodajalec to pogodbo enostransko odpove v primeru, če delavec preneha izpolnjevati posebne pogoje iz 88. člena ZObr. Zakon ne predvideva, da bi se moral preko ZPIZ izvesti postopek odpovedi na podlagi prve alineje prvega odstavka 94. člena ZObr. Za oceno zdravstvene sposobnosti je pristojna komisija iz 99.a člena ZObr, katere ocena je na podlagi drugega odstavka tega člena celo podlaga za prerazporeditev delavca, kar je sicer v splošnih invalidskih postopkih pridržano odločanju ZPIZ. Toženka se je tako morala zanesti na njeno zdravstveno oceno ob podaji odpovedi po 1. alineji prvega odstavka 94. člena ZObr.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window