Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

sodba U 1296/2008 - upravna izvršba - upravna izvršba denarnih obveznosti - upravna izvršba na predlog upnika - stroški upravne izvršbe - stranke z nasprotujočimi si i...

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
19.1.2010
OPRAVILNA ŠTEVILKA
sodba U 1296/2008
INTERNA OZNAKA
UL0003063
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
upravna izvršba - upravna izvršba denarnih obveznosti - upravna izvršba na predlog upnika - stroški upravne izvršbe - stranke z nasprotujočimi si interesi
PODROČJE VSRS
DAVKI - IZVRŠILNO PRAVO - UPRAVNI POSTOPEK
IZREK
Tožbi se ugodi. Odločba Ministrstva za finance št. ... z dne 14. 5. 2008 se v zavrnilnem delu (II. točka izreka) odpravi in zadeva v tem obsegu vrne istemu organu v ponovni postopek.

Tožena stranka je dolžna tožeči stranki v roku 15 dni povrniti stroške upravnega spora v znesku 350 EUR, povečanem za 20% DDV.

Opomin za plačilo sodne takse opr. št. U 1296/2008-3 z dne 5. 6. 2008 se razveljavi.
JEDRO
V zadevi gre za upravno izvršbo denarnih obveznosti, ki jo po določbi 2. odstavka 289. člena ZUP opravlja davčni organ po postopku, predpisanem za izvršbo davčnih obveznosti. Obenem gre za izvršbo, ki se ne opravlja uradoma, temveč v interesu in na predlog upnika zoper dolžnika, torej za postopek, v katerem sta udeleženi dve stranki z nasprotujočimi si interesi. Postopek davčne izvršbe je določen v tretjem delu ZDavP-2 in (le) po tem delu ZDavP-2 odloča davčni organ, ko opravlja izvršbo drugih denarnih nedavčnih obveznosti (156. člen ZdavP-2). Po določbi 152. člena ZDavP-2 plača dolžnik vse stroške davčne izvršbe (1. odstavek). V primeru izterjave obveznosti iz 156. člena tega zakona nosi vse stroške neupravičene izvršbe predlagatelj izvršbe. Navedene določbe se po presoji sodišča (zlasti ob upoštevanju 114. člena ZUP) v primeru, kot je obravnavani, nanašajo na vse stroške davčne izvršbe, tako stroške davčnega organa, kot tudi stroške v postopku udeleženih strank – upnika in dolžnika.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window