AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Višjih sodišč

VDSS sodba Pdp 871/2015 - dodatek za magisterij

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
26.11.2015
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDSS sodba Pdp 871/2015
INTERNA OZNAKA (*)
VDS0015761
SENAT, SODNIK
Silva Donko (preds.), Ruža Križnar Jager (poroč.), Jelka Zorman Bogunovič
INSTITUT VSRS
dodatek za magisterij
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO
IZREK
I. Pritožbi se ugodi in se izpodbijani del sodbe sodišča prve stopnje spremeni tako, da se glasi:

„Tožena stranka je dolžna tožeči stranki obračunati razliko v plači v višini dodatka za magisterij v višini 70,00 EUR bruto mesečno za obdobje od 1. 1. 2009 do 27. 12. 2013, v višini 4.060,00 EUR bruto, od bruto zneska odvesti vse davke in prispevke ter tožeči stranki izplačati neto znesek s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od zapadlosti posameznega vsakomesečnega plačila, to je od petega dne v mesecu za pretekli mesec, do plačila, vse v osmih dneh, pod izvršbo.

Tožena stranka je dolžna tožeči stranki povrniti stroške postopka v znesku 617,56 EUR v osmih dneh po vročitvi te sodbe, v primeru zamude s zakonskimi zamudnimi obrestmi od prvega dne po poteku paricijskega roka do plačila, pod izvršbo.“

II. Tožena stranka je dolžna tožniku povrniti stroške pritožbe v znesku 369,90 EUR v osmih dneh po vročitvi te sodbe, v primeru zamude s zakonskimi zamudnimi obrestmi od prvega dne po poteku paricijskega roka do plačila, pod izvršbo.
JEDRO
Ker je tožnikov magisterij pridobljen iz smeri strokovne izobrazbe, ki se zahteva za opravljanje dela svetovalca generalnega direktorja I (družboslovna ali druga ustrezna smer), že to dejstvo zadostuje, da je do dodatka upravičen, v skladu s 1. odstavkom 37. člena Kolektivne pogodbo za javni sektor, ki določa, da dodatek za specializacijo, znanstveni magisterij, ali doktorat pripada javnim uslužbencem v primeru, da izobrazba, pridobljena s specializacijo, magisterijem ali doktoratom v veljavnem aktu o sistemizaciji delovnih mest ni opredeljena kot pogoj za zasedbo določenega delovnega mesta ali za pridobitev naziva, če je specializacija, magisterij oz. doktorat pridobljen na poklicnem področju, za katerega je javni uslužbenec sklenil delovno razmerje oz. opravlja delo. Presoja o povezavi pridobljenega magisterija z vsebino dela, ki ga opravlja javni uslužbenec, bi bila potrebna (glede na razlago 37. člena KPJS) le tedaj, če bi bil magisterij pridobljen iz druge smeri strokovne izobrazbe, in ne tiste, ki se za delovno mesto zahteva.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window