Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sklep III Ips 109/2003 - dovoljenost revizije - zavrženje revizije - terjatev v tuji valuti - sukcesija - vzajemnost terjatev - obligacijskopravno (materialnopravno) pobota...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE
28.12.2004
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sklep III Ips 109/2003
INTERNA OZNAKA
VS40744
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
dovoljenost revizije - zavrženje revizije - terjatev v tuji valuti - sukcesija - vzajemnost terjatev - obligacijskopravno (materialnopravno) pobotanje - sporne (likvidne) terjatve - vrednost spornega predmeta pri združitvi pravd - devizne vloge - javni dolg Republike Hrvaške
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
1. Revizija glede tožbenega zahtevka na plačilo 10.492,38 ATS s pripadki se zavrže. 2. Reviziji glede preostalega tožbenega zahtevka se ugodi, sodbi sodišč druge in prve stopnje se v tem delu razveljavita ter se zadeva v razveljavljenem delu vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje. 3. Revizijski stroški so nadaljnji pravdni stroški.
JEDRO
Pogoj za nastop materialnopravnega pobotanja je obstoj medsebojnih obveznosti (pogoj vzajemnosti), s tem da se vzajemnost ne razume v smislu sinalagmatične povezanosti strank v obligacijskem razmerju, da bi obe stranki morali biti hkrati upnik in dolžnik iz istega izvora obveznosti. Obe stranki morata biti hkrati upnik in dolžnik, vendar lahko iz različnega izvora obveznosti. Bistveno je, da gre za vzajemen upniško-dolžniški odnos in da sta obe stranki dolžnika. ZOR likvidnosti terjatve ni določal kot pogoja pobotanja. Pojem likvidnosti tudi nima povsem jasno določene vsebine. Vendar pa se je v slovenskem pravnem prostoru uveljavilo stališče prof. dr. Cigoja, ki je z izrazom nelikvidna terjatev razumel terjatev, ki je sporna ali še ni določena.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window