Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-197/97 - Zakon o ratifikaciji Evropskega sporazuma o pridružitvi med Republiko Slovenijo na eni strani in Evropskimi skupnostmi in njihovimi dr...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi št. U-I-119/95 z dne 12. 10. 1995 (OdlUS IV,98) in št. U-I-246/97 z dne 15. 10. 1997 (OdlUS VI,127).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-197/97
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18928
GESLA
Pristojnost Ustavnega sodišča, ocena ustavnosti postopka sprejemanja zakona. Presoja zakona o ratifikaciji mednarodne pogodbe. Izkazani pravni interes kot procesni pogoj za začetek postopka pred Ustavnim sodiščem na podlagi pobude. Referendum, zakonodajni. Zakon, zakonodajni referendum. Načelo demokratičnosti. Načelo pravne in socialne države. Načelo medsebojne usklajenosti pravnih aktov. Način odločanja na seji Državnega zbora. Predsednik republike, pristojnost za izdajo listine o ratifikaciji mednarodne pogodbe. Mednarodne pogodbe, ratifikacija. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika. Pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o ratifikaciji Evropskega sporazuma o pridružitvi med Republiko Slovenijo na eni strani in Evropskimi skupnostmi in njihovimi državami članicami, ki delujejo v okviru Evropske unije, na drugi strani, s sklepno listino ter protokola, s katerim se spreminja Evropski sporazum o pridružitvi med Republiko Slovenijo na eni strani in Evropskimi skupnostmi ter njihovimi državami članicami, ki delujejo v okviru Evropske unije, na drugi strani (Uradni list RS - MP, št. 13/97)
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Marjan Poljšak, Ajdovščina
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
ustavitev
IZREK
Postopek za preizkus pobude Marjana Poljšaka za oceno ustavnosti Zakona o ratifikaciji Evropskega sporazuma o pridružitvi med Republiko Slovenijo na eni strani in Evropskimi skupnostmi in njihovimi državami članicami, ki delujejo v okviru Evropske unije, na drugi strani, s sklepno listino ter protokola, s katerim se spreminja Evropski sporazum o pridružitvi med Republiko Slovenijo na eni strani in Evropskimi skupnostmi ter njihovimi državami članicami, ki delujejo v okviru Evropske unije, na drugi strani, se ustavi.
EVIDENČNI STAVEK
Ustavno sodišče je pristojno na podlagi določbe tretjega odstavka 21. člena Zakona o Ustavnem sodišču na pobudo začeti postopek za oceno ustavnosti postopka sprejemanja zakona, če pobudnik za to presojo izkaže pravni interes. Ustavno sodišče je vselej pristojno presojati zakon, celo če je ta po svoji vsebini posamičen pravni akt. S tem, ko zakon o ratifikaciji povzema določbe mednarodne pogodbe, jim ne daje pravne narave zakonskih določb. Prav tako pa določbe zakona o ratifikaciji zgolj zaradi tega, ker zakon o ratifikaciji povzema mednarodno pogodbo, tudi ne pridobijo pravne narave mednarodne pogodbe. Zakon o ratifikaciji in mednarodna pogodba, katere sklenitev se odobri z zakonom o ratifikaciji, torej nista isti pravni akt in tudi po pravni naravi ta pravna akta nista identična. Ustavno sodišče je zato na podlagi določbe Ustave, po kateri je pristojno odločati o skladnosti zakonov z Ustavo, pristojno presojati ustavnost zakona o ratifikaciji mednarodne pogodbe. Z nadomestno ratifikacijo z dne 5.9.1997 je Republika Slovenija mednarodnopravno obvezujoče izjavila svojo voljo o tem, da jo veže Evropski sporazum o pridružitvi. Mednarodnopravno je torej obveznost že nastala. V času odločanja Ustavnega sodišča z razveljavitvijo Zakona o ratifikaciji Evropskega sporazuma o pridružitvi v nobenem primeru ni bilo več mogoče preprečiti mednarodne zaveze Slovenije. Morebitna razveljavitev tega zakona bi povzročila z mednarodnopravnega vidika kršitev mednarodne pogodbe, razen v primeru razveljavitve z ustreznim odložnim rokom, ki bi omogočal odstop od te pogodbe. Pobudnik svoje pobude ni prilagodil dejstvu, da je bil Zakon o ratifikaciji sprejet in da bi bil po njegovem sprejemu mogoč kvečjemu še naknadni referendum, pobudnik pa ni z ničemer izkazal, da je pobudo za tak referendum tudi vložil.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window