Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-97/95 - Ustavna pritožba zoper odločbo Odvetniške zbornice Slovenije št. 155/94 z dne 19. 12. 1994 Ustavna pritožba zoper sodbo Vrhovnega sodiš...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-97/95
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US19362
GESLA
Odvetništvo. Postopek za vpis v imenik odvetniških kandidatov. Postopek za vpis v imenik odvetnikov. Pogoj za opravljanje odvetniškega poklica, najmanj eno leto praktičnih izkušenj pri odvetniku. Enako varstvo pravic. Pravica do sodnega varstva. Pravica do pravnega sredstva. Svoboda dela. Odvetništvo in notariat.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba zoper odločbo Odvetniške zbornice Slovenije št. 155/94 z dne 19. 12. 1994 Ustavna pritožba zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. U-I-1153/95-6 z dne 4. 10. 1995 v zvezi s sklepom Odvetniške zbornice Slovenije št. 151/95 z dne 3. 4. 1995
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrženje
IZREK
Ustavna pritožba zoper odločbo Odvetniške zbornice Slovenije se zavrže. Ustavna pritožba zoper sodbo Vrhovnega sodišča v zvezi s sklepom Odvetniške zbornice Slovenije se ne sprejme v obravnavo.
EVIDENČNI STAVEK
S tem, ko se Vrhovno sodišče v izpodbijani sodbi ni opredelilo, do po razumni oceni sodišča za ta postopek nebistvenih pritožnikovih tožbenih navedb pritožniku očitno ni bila povzročena kršitev 22. člena Ustave, niti zatrjevana kršitev 25. člena Ustave. Iz tega, da Vrhovno sodišče za zadevo nebistvenih tožbenih navedb v sodbi ni povzemalo ter nanje odgovarjalo, zato tudi očitno ne izhaja, da bi odločalo pristrano. Razumna ocena Vrhovnega sodišča, da je med strnakama sporna razlaga določil ZOdv tudi očitno ne more kazati na pristranost Vrhovnega sodišča pri odločanju. (23. člen Ustave). Kršitev zakonskih določb sama po sebi (če ne pripelje do kršitve človekove pravice ali svoboščine) ni predmet ustavne pritožbe. V tem primeru je stališče Odvetniške zbornice v izpodbijanem sklepu glede izpolnjevanja pogoja iz 5. tč. prvega odstavka 25. člena ZOdv (potrjeno tudi z sodbo Vrhovnega sodišča), za pritožnika pomenilo začasno nemožnost opravljanja odvetniškega poklica, pri čemer pa se sklicuje tudi na 49. člen Ustave (svoboda dela). Ne da bi se opredelilo do vprašanja, ali bi v tem primeru sama nezakonitost pravnega stališča sploh lahko pomenila kršitev 49. člena Ustave, se Ustavno sodišče v celoti pridružuje mnenju Vrhovnega sodišča v izpodbijani sodbi, da je treba določbo 5. točke prvega odstavka 25. člena ZOdv razlagati glede na celotno vsebino ZOdv, iz katerega jasno izhaja, da je pogoj "najmanj eno leto praktičnih izkušenj pri odvetniku" vezan na praktične izkušnje odvetniškega pripravnika oziroma odvetniškega kandidata. Zato pritožniku tudi pravica iz 49. člena Ustave očitno ni bila kršena.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window