Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 342/2014 - Posledica je difuzna hipoksična ishemična poškodba možganov, zaradi katere ima cerebralno paralizo (hudo motorično prizadetost zarad...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 342/2014
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002580
FISCHER
izredno hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
3 mesece na Pediatrični bolnišnici; nevrorehabilitacija v Stari Gori - 81 mesecev.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Jemanje protibolečinskih zdravil, anestezije (8x), uporaba invalidskega vozička, 2-3x tedensko jemanje krvi, nošenje mavca, longet po korektivnih operativnih posegih, številne nevrološke meritve (EEG, ERG, CT, itd).
OPOMBA
Tožnica je utrpela katastrofalno škodo. Zaradi prepletenosti različnih oblik škode in izjemne teže le-teh je bila odmerjena enotna odškodnina. II Ips 342/2014 Revizija toženih strank je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Otrok - deklica, ob škodnem dogodku stara 20 mesecev.
POŠKODBA
Posledica je difuzna hipoksična ishemična poškodba možganov, zaradi katere ima cerebralno paralizo (hudo motorično prizadetost zaradi okvare zgornjega motoričnega nevrona), motnje vida in govora, prišlo pa je tudi do hude upočasnitve umskega razvoja s posledično umsko manjrazvitostjo. Živi v zavodu za invalidno mladino.
REHABILITACIJA
SKAŽENOST
SKUPINA
sistemske bolezni - poškodbe glave in možganov in njihove posledice - poškodbe sluha in njihove posledice - poškodbe vida in njihove posledice
STRAH
Intenziven strah pred operativnimi posegi.
TELESNE BOLEČINE
Hude telesne bolečine med zdravljenjem v Pediatrični bolnišnici - 3 mesece; zmerne do lažje bolečine je trpela med zdravljenjem v Stari Gori, prisotne pa so bile tudi ves čas rehabilitacije (boleči krči, deformiranost zaradi spastičnosti, bolečine med terapevtskimi vajami). Operativna podaljšava Ahilove tetive: hude pooperativne bolečine - 7 dni, zmerne bolečine 15 dni, blažje ob fizioterapiji - 2 meseca. Ob korektivnih operativnih posegih zaradi deformacije udov (5x) - hude do zmerne bolečine prve dni po posegih. Občasne lahke bolečine trpi še vedno, 20 let po škodnem dogodku in jih bo tudi v bodoče. Pojavljajo se zaradi spastičnosti, deformiranosti in izvajanja različnih fizioterapevtskih aktivnosti, saj rehabilitacija še vedno traja.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
ZŽA je 100%. Odvisna je od tuje pomoči, saj brez nje ne more sama hoditi, se usesti; sedi negotovo in potrebuje oporo invalidskega vozička ali druge osebe. Obe roki nespretno lahko uporablja, a le za grobe gibe (rokovanje, držanje predmetov, kazanje). Leva stran udov je izrazito slabša. Za učenje je nesposobna, prav tako za delo in socializacijo. Sama ne more opravljati osebne higiene, ne more samostojno na stranišče, pretežno pa odvajanje blata in vode lahko kontrolira. Za samostojno življenje je nesposobna, stanje se ne bo nikoli izboljšalo. Verbalno se težko izraža - je na stopnji srednje težke mentalne retardacije, saj se oglaša le z neartikuliranimi glasovi z nazalnim prizvokom. Mentalno stanje je na stopnji 3 do 3,5 let starega otroka. Je čustveno občutljiva, pogosto joče zaradi stiske (ločenost od staršev, odsotnost družinskega življenja, menjava okolij). Je plašna in samotarska.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window