Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 583/2005 - Spiralni zlom srednjega dela leve golenice s premikom odlomkov, dvojni zlom spodnje čeljustnice s premikom odlomkov, podpluta raztrg...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 583/2005
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001500
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Po nudenju prve pomoči na kraju dogodka, kjer so mu namestili kovinsko opornico, je bil z reševalnim vozilom prepeljan v bolnico, kjer je bil sprejet na kirurški oddelek. V času hospitalizacije, ki je trajala 19 dni (do 12.5.1995), je prejemal injekcije, infuzije, večkrat je bil podvržen odvzemu krvi in urina za laboratorijske preiskave. Spodnjo levo okončino je imel imobilizirano z longeto. Premeščen je bil na oddelek za bolezni ušes, nosu in grla. Opravljen mu je bil operativni poseg spodnje čeljusti v splošni anasteziji, zaradi učvrstitve kostnih odlomkov in vstavitve kovinske opornice. Nato je bil premeščen v enoto za intenzivno terapijo. Opravljenih mu je bilo več pregledov pri nevrokirurgu, specialistu za bolezni oči ter specialistu za bolezni ušes, nosu in grla. Odstranjeni so mu bili šivi po operaciji spodnje čeljustnice. Ponovno premeščen na oddelek za bolezni ušes, nosu in grla. Odstranjena mu je bila longeta in nameščen nehodilni mavčni škorenj. Po šestih pregledih v kirurški ambulanti mu je bil odstranjen tudi nehodilni in nameščen hodilni mavčni škorenj, ki je bil čez nekaj časa odstranjen. Ponovno je bil hospitaliziran v juniju 1995, za čas od 5.6. do 7.6., ko mu je bil opravljen ponovni operativni poseg na spodnji čeljusti, v splošni anasteziji, tokrat zaradi odvzema kovinskega materiala. Tudi po tej operaciji so mu bili odstranjeni šivi. 26-krat je bil izpostavljen ionizirajočemu sevanju. Do 6.6.1995, ko mu je odstranjen kovinski material iz ust, je užival le mehko in pasirano hrano. V času, ko mu je bila leva spodnja okončina imobilizirana z longeto, oziroma z mavcem je imel težave pri vsakdanjih opravilih. Teden dni po prvi operaciji je v bolnišnici potreboval postrežbo in pomoč pri opravljanju osnovnih življenjskih opravil. Opravil je tudi več pregledov pri osebnem zdravniku ter bil podvržen čiščenju in prevezovanju odrgnin.
OPOMBA
II Ips 583/2005. Reviziji tožeče stranke je bilo delno ugodeno in sicer je bila odškodnina za telesne bolečine zvišana za 2.086,46 EUR oz. 500.000,00 SIT (od 2.000.000,00 SIT na 2.500.000,00 SIT), odškodnina za ZŽA pa za 3.000,00 EUR (od 1.000.000,00 SIT oz. sedaj 4.172,92 EUR na 7.172,72 EUR).
OŠKODOVANEC
Otrok, star 3 leta, poškodovan kot pešec v prometni nesreči.
POŠKODBA
Spiralni zlom srednjega dela leve golenice s premikom odlomkov, dvojni zlom spodnje čeljustnice s premikom odlomkov, podpluta raztrganina na čelu, raztrganina ustne sluznice, udarnina in odrgnina sprednje trebušne stene na desni strani, številne odrgnine po trupu, udarnina in odrgnina desnega komolca, blag pretres možganov.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov - poškodbe kolena in goleni - poškodbe rok in ramenskega obroča - poškodbe zob in čeljusti
STRAH
TELESNE BOLEČINE
10.432,31 EUR Oškodovanec je trpel hude telesne bolečine 3 do 4 dni, nato 5 do 7 dni zmerne in potem še 10 do 14 dni blage. Nato so bolečine postale občasne in so bile prvi mesec zmerno pogoste, njihova intenzivnost pa je nihala med blagimi in zmernimi. Nato so postale bolj poredke, bile so blage in so se najpozneje v dveh mesecih povsem polegle. Spontanih bolečin pozneje ni bilo več, možno pa je, da je oškodovanca občasno, vendar zelo poredko, bolelo pri teku in hujših telesnih naporih, ker je leva golen daljša od desne. Poleg teh bolečin je oškodovanec trpel bolečine še v juniju 1995, ko mu je bila opravljena operacija, v kateri so mu odstranili kovinski material s spodnje čeljustnice. Takrat je na dan operacije in še dan po njej trpel zmerne telesne bolečine, nato pa še 3 do 4 dni blage bolečine.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
7.172,72 EUR 4-odstotno zmanjšanje življenjskih aktivnosti. V posledici poškodbe ima oškodovanec levo golenico za 1,5 cm daljšo od desne. Brez omejitev je sposoben za šolsko delo, vključno s šolsko telovadbo. Izjema so le tiste telesne dejavnosti, pri katerih je potrebna izjemna koordinacija gibov spodnjih okončin. Te omejitve oškodovancu povzročajo duševne stiske. Ker gre za odraščajočega otroka so tovrstne oblike aktivnosti, ki so povezane z večjimi telesnimi napori, pogostejše kakor pri odraslih ljudeh. Kar zadeva stanje po dvojnem zlomu spodnje čeljustnice ter stanje po zlomu leve golenice, bo oškodovanec tudi v bodoče sposoben za šolanje za kakršenkoli poklic, ki zahteva srednjo ali visoko izobrazbo. Zaradi daljše spodnje okončine mora biti pod kontrolo ortopeda, saj njegova rast še ni zaključena. Zlasti do pubertete, pa tudi pozneje, bo potrebno budno spremljanje in primerjanje rasti obeh golenic ter pravočasno ukrepanje, če bi zaradi različne dolžine spodnjih okončin grozila okvara medeničnega obroča ali hrbtenice.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window