Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

UPRS sodba in sklep I U 1235/2015 - denacionalizacija - upravičenec do denacionalizacije - FIP - upravičenci po FIP - obrazložitev odločbe - izrek odločbe - bistvena kršitev določb po...

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
8.3.2016
OPRAVILNA ŠTEVILKA
UPRS sodba in sklep I U 1235/2015
INTERNA OZNAKA
UL0012133
SENAT, SODNIK
mag. Mira Dobravec Jalen (preds.), Petra Hočevar (poroč.), mag. Miriam Temlin Krivic
INSTITUT VSRS
denacionalizacija - upravičenec do denacionalizacije - FIP - upravičenci po FIP - obrazložitev odločbe - izrek odločbe - bistvena kršitev določb postopka
PODROČJE VSRS
DENACIONALIZACIJA - UPRAVNI POSTOPEK - UPRAVNI SPOR
IZREK
I. Zadevi I U 1235/2015 in II U 364/2015 se zaradi skupnega obravnavanja in odločanja združita in se zadeva v nadaljevanju vodi pod opr. št. I U 1235/2015.

II. Tožbi prve in druge tožeče stranke se ugodi, odločba Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, št. 490-3/2015/3 z dne 5. 8. 2015, se odpravi v 1. točki izreka in se zadeva v tem obsegu vrne Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v ponovni postopek.

III. Tožbi tretje do sedme tožeče stranke se delno ugodi, sklep Upravne enote Murska Sobota, št. 490-3/2015-8(0309) z dne 24. 4. 2015, se odpravi v 5. točki izreka in se zadeva v tem obsegu vrne Upravni enoti Murska Sobota v ponovni postopek. V preostalem se tožba zavrne.

IV. Vsaka stranka trpi svoje stroške postopka.
JEDRO
Organ je zagrešil absolutno bistveno kršitev določb postopka, saj v izreku ni odločil o predmetu postopka v celoti oziroma o vseh zahtevkih strank, tj. o predlogu za izdajo začasne odredbe in o zaznambi začetka obnove postopka, ki sta ga (tudi) vložila na prvi stopnji prvi in drugi tožnik, izrek pa je zato v tem delu tudi v nasprotju z obrazložitvijo. Odločitev drugostopnega organa v izpodbijanem delu je zato že iz tega razloga nezakonita in jo je treba odpraviti.

Upravičenost A.A. do pridobitve odškodnine za podržavljeno premoženje od Republike Avstrije je pravno pomembno dejstvo, glede na katero je po drugem odstavku 10. člena ZDen kot upravičenka do denacionalizacije izključena. Zato tožnika (prvi in drugi tožnik) v predlogu pravilno zatrjujeta in izkazujeta, da bi bila sprejeta odločitev drugačna, če bi organ že v postopku za izdajo te odločbe uporabil Finančno in izravnalno pogodbo (FIP).

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window