Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba II Ips 520/2000 - obseg povrnitve gmotne škode - navadna škoda in izgubljeni dobiček - totalna škoda - zapadlost odškodninske obveznosti - zamudne obresti - uporaba ...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
25.10.2001
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba II Ips 520/2000
INTERNA OZNAKA
VS06286
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
obseg povrnitve gmotne škode - navadna škoda in izgubljeni dobiček - totalna škoda - zapadlost odškodninske obveznosti - zamudne obresti - uporaba valutne klavzule
PODROČJE VSRS
ODŠKODNINSKO PRAVO
IZREK
Revizija se zavrne.
JEDRO
Dajatvenega zahtevka na plačilo določenega zneska domačega denarja kot protivrednosti določenega zneska tuje valute ni mogoče postaviti kot zahtevek za plačilo tolarske protivrednosti določenega zneska tujega denarja po bančnem tečaju na neki že pretekli dan. Postaviti ga je mogoče le kot zahtevek za plačilo tolarske protivrednosti določenega zneska tujega denarja po bančnem tečaju na dan bodočega plačila - ker samo to ustreza funkciji valutne klavzule pri dogovorjeni (ali zaradi drugih razlogov utemeljeni) vezavi dolžnikove denarne obveznosti na tujo valuto.

Pravilno je bilo upoštevano pravno pravilo drugega odstavka 189.

člena ZOR, da se povračilo škode odmerja po cenah ob izdaji sodne odločbe, razen če zakon ne odreja kaj drugega. Sodišče prve stopnje je ugotovilo višino totalne škode na tožnikovem tovornjaku po razmerah v času sojenja. V takem primeru je sodna praksa jasna in dosledna glede uporabe pravnega pravila 186. člena ZOR (odškodninska obveznost se šteje za zapadlo od trenutka nastanka škode), v zvezi z drugim odstavkom 189. člena ZOR in prvim odstavkom 277. člena ZOR (po katerem dolžnik dolguje poleg glavnice tudi zamudne obresti od dneva, ko je zamudil z izpolnitvijo denarne obveznosti). Sodišče prve stopnje je citirane zakonske določbe pravilno uporabilo, ko je od prisojene odškodnine, ugotovljene po razmerah na dan 10.12.1998, prisodilo zamudne obresti za čas od 10.12.1998 do plačila.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window