AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba VIII Ips 236/98 - pričetek teka zamudnih obresti - nezakonito prenehanje delovnega razmerja - pavšalna odškodnina - delovno razmerje pri delodajalcu - izplačilo brut...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Delovno-socialni oddelek
DATUM ODLOČBE
2.3.1999
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba VIII Ips 236/98
INTERNA OZNAKA
VS30832
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
pričetek teka zamudnih obresti - nezakonito prenehanje delovnega razmerja - pavšalna odškodnina - delovno razmerje pri delodajalcu - izplačilo bruto zneska
PODROČJE VSRS
ODŠKODNINSKO PRAVO - DELOVNO PRAVO
IZREK
Revizija tožene stranke se kot neutemeljena zavrne.

Reviziji tožeče stranke se delno ugodi in se sodba sodišča druge stopnje v delu, ki se nanaša na tožnico spremeni tako, da ji je tožena stranka poleg zneska 155.876,50 SIT dolžna plačati še 91.703,50 SIT (enaindevetdesettisočsedemstotri 50/100 tolarjev) z zakonitimi zamudnimi obrestmi od 10.3.1993 do plačila, vse v osmih dneh, da ne bo izvršbe.

V presežku se revizija tožeče stranke kot neutemeljena zavrne.

Tožena stranka je dolžna povrniti tožeči stranki stroške pritožbenega postopka v znesku 28.885,00 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi od 18.6.1998 dalje do plačila in stroške revizijskega postopka v znesku 56.790,00 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi od 2.3.1999 dalje do plačila, vse v osmih dneh, da ne bo izvršbe.
JEDRO
Sodišče bi moralo tožnici glede na določbo prvega odstavka 44. člena kolektivne pogodbe za črno in barvasto metalurgijo in livarne ter kovinsko in elektroindustrijo Slovenije, kjer je določeno, da delavcu pripada pavšalna odškodnina, ki znaša pet izplačanih povprečnih osebnih dohodkov v podjetju, kadar je s pravnomočno sodbo ugotovljeno, da je bil nezakonito uvrščen med presežke delavcev, ali da mu je delovno razmerje prenehalo na nezakonit način, pavšalno odškodnino priznati v bruto znesku.

Delovnopravno pavšalna odškodnina, kot jo pozna kolektivno dogovarjanje, predstavlja institut delovnega prava "sui generis". Stranke kolektivne pogodbe se lahko glede na določbe konvencije št. 87 Mednarodne organizacije dela in zakona o delovnih razmerjih prosto dogovarjajo in samostojno oblikujejo pravno obliko, vrsto, višino in pogoje odškodnine, katere namen je preprečevati nezakonita ravnanja delodajalcev pri ugotavljanju presežkov delavcev oziroma prenehanjih delovnih razmerij. Podpis kolektivne pogodbe predstavlja poenotenje volj in hotenj glede odškodnine, ki jo izplača delodajelec delavcu za svoje nezakonite odločitve. In zato je, čeprav ne povsem v skladu s predpisi, ki sicer urejajo obligacijska razmerja, pavšalna odškodnina za nezakonitost, ki sicer pripada delavcu poleg reparacijskega in reitegracijskega zahtevka, v skladu s kolektivno voljo pogodbenih strank.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window