AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSM Sklep I Ip 4/2023 - odlog izvršbe - nepošten pogodbeni pogoj - neposredno izvršljiv notarski zapis - pravda za ugotovitev ničnosti posojilne pogodbe - odpoklicno uprav...

SODIŠČE
Višje sodišče v Mariboru
ODDELEK (*)
Izvršilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
11.1.2023
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSM Sklep I Ip 4/2023
INTERNA OZNAKA (*)
VSM00063685
SENAT, SODNIK
dr. Anja Drev (preds.), mag. Karolina Peserl (poroč.), mag. Andreja Veselič
INSTITUT VSRS
odlog izvršbe - nepošten pogodbeni pogoj - neposredno izvršljiv notarski zapis - pravda za ugotovitev ničnosti posojilne pogodbe - odpoklicno upravičenje - način izkazovanja zapadlosti terjatve - ugovor ničnosti pogodbe - načelo formalne legalitete - načelo učinkovitosti - varstvo potrošnikov - stroškovna odločitev - kriterij uspeha v postopku - ugovor zoper sklep o izvršbi
PODROČJE VSRS
IZVRŠILNO PRAVO - PRAVO EVROPSKE UNIJE - VARSTVO POTROŠNIKOV - ČLOVEKOVE PRAVICE
IZREK
I. Pritožba dolžnika se v I. in III. točki v odločitvi o ugovornih stroških upnice ter v IV. točki izreka sklepa sodišča prve stopnje zavrne.

II. Pritožbi upnice se v III. točki izreka v odločitvi o dolžnikovih stroških predloga za odlog izvršbe sklepu sodišča prve stopnje ugodi.

III. Sklep sodišča prve stopnje se v I. in IV. točki izreka potrdi, v III. točki izreka pa spremeni tako,

- da je dolžnik dolžan upniku v 8 dneh od prejema sklepa povrniti 820,57 EUR izvršilnih stroškov, po preteku tega roka z zakonskimi zamudnimi obrestmi do plačila,

- odločitev o dolžnikovih stroških v zvezi s postopkom odloga izvršbe se pridrži do pravnomočne odločitve v postopku P 58/2022, ki se vodi pred Okrožnim sodiščem na Ptuju.

IV. Dolžnik sam krije svoje pritožbene stroške.

V. Odločitev o pritožbenih stroških upnice se pridrži do pravnomočne odločitve v postopku P 58/2022, ki se vodi pred Okrožnim sodiščem na Ptuju.
JEDRO
Ni utemeljeno stališče dolžnika, da veljavna ureditev odloga izvršbe ni učinkovita. Načelo učinkovitosti upošteva procesno avtonomijo držav članic, a jo omejuje na način, da nacionalna procesna ureditev ne sme onemogočiti ali pretirano otežiti uresničevanja pravic, ki jih potrošnikom podeljuje pravo Unije. Slovenski zakonodajalec je odlog izvršbe v novi ureditvi opredelil tako, da je za dolžnika potrošnika enostavno dosegljiv, pri čemer lahko o njem odloči sodišče tudi po uradni dolžnosti. Edina zakonska obveznost je potrošnikovo zatrjevanje neveljavnosti posla, brez postavljanja kakšnih drugih ovir. Odločitev glede povrnitve dolžnikovih stroškov je odvisna od vprašanja, ali bo uspel v sproženi ničnostni pravdi, ali ne. Če bo uspel, bo tudi odpadla podlaga za obravnavano izvršbo, ki je tedaj neutemeljeno tekla. Če bo neuspešen, se bo izvršba nadaljevala. Po pojasnjenem, ko je celoten izvršilni postopek zastal in je v nadaljevanju odvisen od odločitve v pravdi, mora tudi stranska odločitev o stroških slediti tej procesni dinamiki. Če je pridržano nadaljevanje izvršbe, je pravilno pridržati tudi odločitev o stroških v zvezi z odlogom izvršbe.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window