AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-107/93 - Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Ur. list RS, št. 18/93) (ZUN-D), 1., 9. in 11...

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom ustavnega sodišča z dne 28/10-1993 pridružena zadeva U-I-184/93 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-107/93
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US16976
GESLA
Pooblastilo organa urbanistične inšpekcije, da odredi odstranitev objekta črne gradnje. Določanje kazni za prekrške. Pogoji za odlog prisilne upravne izvršbe in legalizacija posega v prostor (plačilo depozita). Retroaktivnost - povratni učinek. Enakost pred zakonom. Nepristojnost ustavnega sodišča za oceno medsebojne skladnosti dveh zakonov.
NAPADENI AKT
Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Ur. list RS, št. 18/93) (ZUN-D), 1., 9. in 11. čl., 2. in 3. odst. 17. čl. ter 76. a čl.
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
nesprejem pobude
IZREK
Ustavno sodišče pobude ne sprejme in ne začne postopka za oceno ustavnosti izpodbijanih določb zakona.
EVIDENČNI STAVEK
Določbe zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor, s katerimi se investitorjem, ki so nezakonito posegli v prostor pred uveljavitvijo tega zakona, daje možnost legalizirati svoje dejanje in doseči odlog prisilne izvršbe, ne posegajo v pridobljene pravice navedenih investitorjev in teh investitorjev ne postavljajo v neenak položaj do investitorjev, ki nezakonito posegajo v prostor po uveljavitvi navedenega zakona oz. do investitorjev, ki so zakonito posegli v prostor. Zato izpodbijane določbe zakona niso v neskladju z ustavo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window