Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSM sklep Cpg 85/96 - sodba na podlagi izostanka - odstop terjatve - nadaljevanje pravde med istima strankama - zamudna sodba

SODIŠČE
Višje sodišče v Mariboru
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
19.3.1998 0:00:00
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSM sklep Cpg 85/96
INTERNA OZNAKA (*)
VSM00580
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
sodba na podlagi izostanka - odstop terjatve - nadaljevanje pravde med istima strankama - zamudna sodba
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - STEČAJNO PRAVO
IZREK
Pritožbi se ugodi in se sodba zaradi izostanka opr. štev. III Pg 724/93-7 z dne 11.1.1996 po uradni dolžnosti razveljavi ter vrne sodišču prve stopnje zaradi ponovnega odločanja. Izrek o pritožbenih stroških se pridrži končni odločbi.
JEDRO
Eden izmed pogojev za zamudno sodbo so sklepčne navedbe v tožbi. Sodišče ne izvaja dokazov, vendar če je tožnik priložil tožbi dokaze in so navedbe v tožbi v nasprotju s temi dokazi ali splošno znanimi dejstvi, sodišče ne izda sodbe na podlagi izostanka. Pač pa mora sodišče prve stopnje ugotavljati sklepčnost zahtevka glede na splošno znana dejstva - med te pa spadajo tudi tako imenovana sodno znana dejstva - to so tista dejstva, ki so sodišču znana iz kakšnega drugega sodnega poslovanja, na primer iz stečajnega postopka, kazenskega postopka, zemljiške knjige ali sodnega registra. Pravdni postopek se nadaljuje med istima strankama tudi, če je katera izmed pravdnih strank med pravdo odtujila stvar ali pravico (na primer odstop terjatve). Po določilu 3.odst 45. člena zakona o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji (Ur.l. SFRL štev. 84/89 - ZPPSL) mora sodišče, ki odloča o terjatvah po zaključeni prisilni poravnavi, upoštevati pogoje iz sklenjene prisilne poravnave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window