Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSK Sodba II Kp 30848/2017 - sprememba sodbe - kršitev temeljnih pravic delavcev - izplačilo plač - denarna odpravnina - dogovor o plači - pogodba o zaposlitvi - finančno stanj...

SODIŠČE
Višje sodišče v Kopru
ODDELEK (*)
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
4.6.2020
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSK Sodba II Kp 30848/2017
INTERNA OZNAKA (*)
VSK00034911
SENAT, SODNIK
Mara Bristow (preds.), Aleš Arh (poroč.), Darja Srabotič
INSTITUT VSRS
sprememba sodbe - kršitev temeljnih pravic delavcev - izplačilo plač - denarna odpravnina - dogovor o plači - pogodba o zaposlitvi - finančno stanje - zagovornik več obdolžencev - zagovornik pravne osebe - privilegij pridruženja (beneficium cohaesionis)
PODROČJE VSRS
KAZENSKO MATERIALNO PRAVO - KAZENSKO PROCESNO PRAVO
IZREK
I. Pritožbi zagovornice obdolženega M.R.se ugodi in izpodbijana sodba glede obdolžene pravne osebe M M. d.o.o. tudi po uradni dolžnosti spremeni tako, da se obdolženega M.R. in obdolženo pravno osebo M M. d.o.o. po 3. točki 358. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP) oprosti obtožbe, 1. da M.R.kot direktor družbe M M. d.o.o., takrat s sedežem v G., zavestno ni ravnal po predpisih o plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja in tako prikrajšal delavca za pravico, ki mu pripada, s tem, da v nasprotju z 44. členom in 126. členom Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) ni izplačal plač v višini dogovorjeni s pogodbo o zaposlitvi, v nasprotju z 79. členom ZDR-1 ni izplačal odpravnine, ki pripada delavcu ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi za določen čas, in sicer: za delavca R.Z. - ni v celoti izplačal bruto plač za obdobje maj 2013 do junij 2015 in sicer vsakokrat do 18. v mesecu za pretekli mesec, - ob prenehanju delovnega razmerja 20. 6. 2015 ni izplačal odpravnine, za delavca BB.V. - ni v celoti izplačal bruto plač za obdobje maj 2015 do julij 2015, in sicer vsakokrat do 18. v mesecu za pretekli mesec, - ob prenehanju delovnega razmerja 20. 7. 2015 ni izplačal odpravnine; 2. pravna oseba M M. d.o.o. zato, ker je M.R. storil kaznivo dejanje v njenem imenu, na njen račun in v njeno korist, ter je pridobila protipravno premoženjsko korist zaradi neplačanih plač, regresa in odpravnine; s čimer naj bi M.R. storil kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev po prvem odstavku 196. člena Kazenskega zakonika (KZ‑1), pravna oseba M M. d.o.o. pa naj bi bila kazensko odgovorna za kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev po prvem odstavku 196. člena KZ‑1 v zvezi z 42. členom KZ‑1 ter 3. točko 4. člena Zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja (ZOPOKD). II. Po tretjem odstavku 105. člena ZKP se oškodovanca R.Z. in B.V. napoti, da lahko svoja premoženjskopravna zahtevka uveljavljata v pravdi. III. Po prvem odstavku 96. člena ZKP obremenjujejo stroški kazenskega postopka iz 1. do 5. točke drugega odstavka 92. člena ZKP, potrebni izdatki obdolženca in obdolžene pravne osebe ter potrebni izdatki in nagrada obdolženčeve zagovornice proračun.
JEDRO
Obdolženec je imel že v pogodbah o zaposlitvi podlago za znižanje ali zvišanje plač delavcem za do 20 %, kar pomeni, da je bilo takšno postopanje z oškodovancema vnaprej dogovorjeno v pisni obliki in da sta delavca v na tak način določeno plačo privolila.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window