Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sodba VII Kp 8821/2015 - prepoved ponovnega sojenja o isti stvari - res iudicata - prekršek in kaznivo dejanje - plačilni nalog prekrškovnega organa - kaznivo dejanje napad...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
12.7.2017
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sodba VII Kp 8821/2015
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00002771
SENAT, SODNIK
Alenka Gregorc Puš (preds.), Milena Jazbec Lamut (poroč.), Alijana Ravnik
INSTITUT VSRS
prepoved ponovnega sojenja o isti stvari - res iudicata - prekršek in kaznivo dejanje - plačilni nalog prekrškovnega organa - kaznivo dejanje napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti - sprememba sodbe
PODROČJE VSRS
JAVNI RED IN MIR - KAZENSKO MATERIALNO PRAVO - KAZENSKO PROCESNO PRAVO - USTAVNO PRAVO
IZREK
Ob odločanju o pritožbah obeh obdolženih in njunih zagovornikov se ugodi pritožbi zagovornika obdolženega A.A. in se izpodbijana sodba za tega obdolženega in po uradni dolžnosti za obdolženega B.B. spremeni tako, da se zoper obdolžena A.A. in B.B. iz razloga po 3. točki 357. člena Zakona o kazenskem postopku zavrne obtožba, da sta napadla uradno osebo, ko je ta opravljala naloge policije, s tem ko sta dne 21. 12. 2012 ob 20.02 v križišču P. in ulice V. napadla policista patrulje PPP C.C., ki je skupaj z Č.Č. skladno z določilom 2. točke 3. člena Zakona o policiji (Uradni list RS, št. 66/09 - 40/2012) opravljal naloge policije, in sicer opravo preizkusa alkoholiziranosti z A.A. zaradi suma storitve prekrška, ob tem pa je slednji policista C.C. z obema rokama začel odrivati, pri tem pa je govoril, da ne gre z njimi, naj se umakne stran, nato pa je policista C.C. B.B. pričel odrivati z obema rokama, ga prijel za desno roko in z levo udaril v predel hrbta, nato pa ga je A.A. še udaril v predel obraza, v nadaljevanju pa sta policista A.A. in B.B. uspela obvladati, s čimer naj bi storila kaznivo dejanje napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti po prvem odstavku 300. člena Kazenskega zakonika-1 v zvezi z drugim odstavkom 20. člena Kazenskega zakonika-1. Na podlagi prvega odstavka 96. člena Zakona o kazenskem postopku obremenjujejo stroški kazenskega postopka iz 1. do 5. točke drugega odstavka 92. člena Zakona o kazenskem postopku, potrebni izdatki obdolžencev in potrebni izdatki ter nagrada njunih zagovornikov, proračun.
JEDRO
Zoper isto osebo za kaznivo dejanje, o katerem že obstaja pravnomočna sodba (res iudicata), se ne sme znova meritorno odločati, v kolikor očitano dejanje temelji na identičnih ali enakih dejstvih, kot tista, ki so bila podlaga predhodno razsojene stvari. To jamstvo mora biti v temelju zagotovljeno tudi, kadar je zoper posameznika še pred uvedbo kazenskega postopka že tekel prekrškovni postopek, ki je bil pravnomočno končan, če narava dejanja in teža predpisane sankcije za prekršek kažeta na to, da je šlo v resnici za kaznivo ravnanje, ki ima naravo "kaznivega dejanja", iz opisa prekrška pa je razvidno, da temelji na identičnih ali bistveno enakih dejstvih kot je očitano dejanje, ki je predmet kazenskega postopka.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window