AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-70/94 - Ustavna pritožba V. R. zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. II Ips 435/93 z dne 9.6.1994 v zvezi s sodbo Višjega sodišča v Mariboru št. Cp ...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi št. Up-65/94 z dne 12.12.1996 in Up-119/94 z dne 3.4.1997.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-70/94
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US18418
GESLA
Vojaška stanovanja, razpolaganje. Republika Slovenija, prevzem pravic in dolžnosti, moratorij. Načelo enakosti pred zakonom. Uresničevanje in omejevanje pravic. Primerno stanovanje. Nepristojnost ustavnega sodišča za oceno pravilne uporabe materialnega prava. Pravica do sodnega varstva. Enako varstvo pravic. Načelo zakonitosti v kazenskem pravu. Pravno jamstvo v kazenskem postopku. Svoboda gibanja. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba V. R. zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. II Ips 435/93 z dne 9.6.1994 v zvezi s sodbo Višjega sodišča v Mariboru št. Cp 1324/92 z dne 16.2.1993 in sodbo Temeljnega sodišča v Mariboru, Enote v Mariboru, št. VI P 527/92 z dne 5.8.1992
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
nesprejem ustavne pritožbe
IZREK
Ustavna pritožba V. R. zoper sodbo Vrhovnega sodišča v zvezi s sodbo Višjega sodišča v Mariboru in sodbo Temeljnega sodišča v Mariboru, Enote v Mariboru se ne sprejme v obravnavo.
EVIDENČNI STAVEK
S pravnim stališčem, da je z določbo prvega odstavka 9. člena Ustavnega zakona o izvrševanju Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS (Uradni list RS, št. 1/91) pravna oblast nad vsem premoženjem iz tega odstavka prešla na RS z dnem uveljavitve tega zakona in da sprejem Skupne deklaracije (Uradni list RS, št. 5/91) takega pravnega položaja glede vojaških stanovanj ni spremenil, zaradi česar je bilo razpolaganje vojaškega organa s stanovanjem po tem času - čeprav v času začasne odložitve nadaljnje implementacije tudi omenjenega zakona - nezakonito, izpodbijana sodba pritožniku ni kršila pritožnikovih ustavnih pravic. Določba 78. člena Ustave zavezuje državo k ustvarjanju možnosti, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje, ne daje pa državljanu pravice zahtevati od države stanovanja ali celo zahtevati od nje, naj ga pušča v stanovanju, ki ga nezakonito zaseda. Nezakonita pridobitev stanovanja zato ne more pomeniti kršitve 78. člena Ustave. Ker sta tako drugostopno kot tretjestopno sodišče o pravnih sredstvih odločali brez obravnave in zato tudi brez navzočnosti katerekoli od strank, s tem nista bili kršeni določbi 22. (enako varstvo pravic) oziroma 23. člena Ustave (pravica do sodnega varstva).

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window